top of page
  • Soboslikar Adam

10 koraka: Kako obojiti prostoriju kao profesionalac

Trebate obojiti sobu i istovremeno Vam je bitno da to stignete napraviti prije nadolazećih blagdana? Nemojte očajavati i sami se upustite u taj pothvat. Ako se radi o bojenju jednostavnih površina i više-manje ravnih zidova, nema razloga za strah. Vidjet ćete da će se soba znatno proljepšati, a Vi ćete spasiti svoj novčanik.

bojenje interijera

Izvor: Westwing


Kako obojiti prostoriju: korak po korak

Naučite kako obojiti bilo koji prostor u Vašem domu kao najspretniji profesionalac. Uz naše savjete i trikove shvatit ćete da se ne radi o složenom zadatku. Na kraju krajeva, bojenje je bezbolno, relativno jeftino, i kada bi nešto slučajno krenulo u krivom smjeru lako to možete popraviti. No, prije nego u ruke uzmete boju i valjak i počnete nanositi prvi premaz vrlo je važno da imate plan, kao i kod mnogih drugih stvari u životu. Za Vas smo redom složili najbolje savjete i trikove kako krenuti. U nastavku članka možete saznati kako obojiti prostoriju korak po korak.


1. Kakav bi trebao biti krajnji rezultat?

Počnite razmišljati o tome kako želite da Vaš projekt u konačnici izgleda. No, imajte na umu da niste ograničeni da Vaša četiri zida budu iste boje. Razmislite o bojenju zidova koje želite naglasiti izražajnijim nijansama ili barem malo upečatljivijim od ostalih zidova koje će razbiti monotoniju u prostoru. Što god odabrali pogled usmjerite prema gore. Pogledajte bi li trebalo osvježiti prostoriju tako da i strop bude obojan u zanimljivu boju.


2. Imate omiljenu nijansu?

Postoji veliko mnoštvo nijansi. Možete krenuti s time da razmislite o općim karakteristikama boja. Želite li tople ili hladne nijanse? Neutralne ili svijetle? Ako je prostorija već namještena, svakako u obzir uzmite da odabrana boja mora odgovarati već postojećem interijeru. Čim shvatite što tražite, odaberite nekoliko pobjedničkih nijansi i zatražite uzorke. Mnogo brendova rado će Vam poslati ljepljive uzorke koje možete zalijepiti na zid kako biste dobili što točniju predodžbu o tome kako će određena boja izgledati u Vašem prostoru. Kao što dobro znamo boje izgledaju u potpunosti drugačije kada dođu na zid. Nemojte podcijeniti isprobavanje boja da biste mogli vidjeti kako izgledaju u prostoriji u različito doba dana.


3. Potreban alat

Svaka površina je drugačija i zbog toga zahtijeva drugu vrstu alata. Potrebno je procijeniti stanje zidova, broj prethodnih slojeva boje, količinu prljavštine itd. No, zasigurno nećete moći bez valjaka i kistova različitih veličina, kante s bojom, brusnog papira, soboslikarske trake, noža i krpe.


4. Količina boje

Ne znate koliko boje je potrebno da biste obojili prostoriju? Nemojte se bojati, to je zapravo vrlo jednostavno. Za procjenu količine boje dovoljna je jednostavna formula koja nam je svima dobro poznata još iz osnovne škole. Jednostavno pomnožite visinu i širinu svakog zida, zbrojite ih, no, nemojte zaboraviti na strop. Pomnožite s dva ili više ako je potrebno jer ćete trebati najmanje dva premaza.


5. Priprema površine

Planirate izbijeliti tamno sivi zid? Pri prijelazu iz tamne do svijetle boje bez sumnje ćete trebati više boje. Također, preporučujemo nanošenje na površinu sivog temeljnog premaza prije nego zidove obojite zasićenom bojom kako bi se smanjio broj potrebnih slojeva boje. Što se tiče završne obrade, možda ste čuli da što je završna obrada sjajnija to bi pokrivnost trebala biti veća.


6. Prekrijte namještaj

Ne želite oštetiti svoj omiljeni kauč ili vrijedne starine? Ispraznite prostoriju i uklonite ili barem prekrijte sav namještaj koji ostaje u prostoriji. Ako nemate dovoljno prostora da premjestite sve što se u sobi nalazi, pokušajte sve premjestiti u središte prostorije. Pojedine komade namještana prekrijte tankom plastičnom folijom i učvrstite ljepljivom trakom. Isto učinite i s podom, ormarićima ili radnim pločama koje se mogu uprljati ili oštetiti.

7. Traka će Vam uštedjeti vrijeme

Zatim uzmite samoljepljivu soboslikarsku traku i čvrsto ju zalijepite na letvice, okvire vrata i prozora. Dobro zalijepite traku da Vam pod njom ne ostane prostora kako boja ne bi dospjela ispod trake. Nakon što se boja osuši, traku jednostavno odlijepite i tako će okviri vrata i prozora ostati čisti. Tako ćete uštedjeti mnogo vremena na mukotrpno čišćenje ladica, letvica i sl.


8. Zamiješajte pravu nijansu

Prilikom miješanja boje koristite drveni štapić za miješanje boje i često ju miješajte dok bojite. Boja koja se redovito ne miješa može se zgusnuti i na zidovima ostavljati mrlje. Ako trebate velike količine boje pomiješajte boju u dovoljno velikoj kanti kako biste izbjegli da se kod sljedećeg miješanja nijansa razlikuje od prethodne.


9. Strategija

Boja je izmiješana i valjak je spreman, ali prije nego krenete nemojte zaboraviti napraviti strategiju radova. Počnite od vrha zidova prema dolje i najprije obojite stropove. Ako planirate jedan zid obojiti upečatljivom bojom, svakako prvo obojite susjedne svijetle zidove jer tako ne morate brinuti ako boju slučajno povučete na taj zid. To će kasnije prekriti puno jača i masnija boja. Kada se svjetliji zid osuši, zalijepite rubove tako da tamnija boja ne curi na Vaš novi premaz. Ako tamne zidove prekrivate svjetlijom nijansom, planirajte tri premaza: temeljni premaz plus dva premaza nove boje kako se ništa kroz njih ne bi probijalo.


10. Prozračite

Pazite da se boja dobro suši. A kako? To možete pratiti tako da pazite da je prostorija dobro prozračena. To ćete osigurati otvaranjem prozora ili korištenjem ventilatora. Pokušajte krenuti s bojenjem u vrijeme toplih i suhih mjeseci. Upravo će se u takvim uvjetima boja najbrže osušiti.

dizajn interijera

Izvor: Westwing

Sažetak

I obojeno je. Vjerujemo da ste obavili odličan posao. A kako nešto ne biste zaboravili i kako bi sve prošlo glatko, donosimo Vam nekoliko završnih, ali važnih savjeta:


Kist za male površine

Kistom možete obojiti područja duž letvica i kutova od vrha prema dolje. Kod velik površina valjak će Vam biti sasvim dovoljan. Kako biste postigli odgovarajuću pokrivenost, prilikom nanošenja boje valjkom koristite duge i neprekinute poteze (kako biste izbjegli neugodne tragove valjka). Čim zid postane suh na dodir spreman je za drugi premaz.


Oprezno s bojenjem letvica

Ako bojite letvice ili lajsne bilo kojom bojom, uklonite s nje ljepljivu traku i zalijepite traku na zid kako ga ne biste uprljali bojom za letvice. Međutim, prije lijepljenja ljepljive trake na zid pričekajte da se boja dobro osuši.


Završno čišćenje

Na zidovima se nalazi nekoliko premaza boje i sve je suho? To još ne znači da je vrijeme za odmor. Uklonite sve zaštitne trake i plastične folije te provjerite jesu li prolivene boje ili mrlje suhe prije nego ih uklonite. Ako ste koristili boje na bazi lateksa i vode kistove očistite sapunicom. Boje na bazi ulja zahtijevaju benzin za čišćenje. Ako valjke želite koristiti ponovno temeljito ih očistite pod mlazom vode.


Sada je to zaista sve. Ako ste završili sve prethodne korake možete odmoriti. Je li Vam naš članak pomogao s bojenjem prostorija? Nadamo se da je. Vjerujemo da je kod Vas sve prošlo savršeno i da ćete idući put uspjeti obojiti cijeli stan kao profesionalac.

tirkizna boja na zidu

Izvor: Westwing


0 comments

Comments


bottom of page