top of page
  • Soboslikar Adam

4 načina kako vizualno povećati svaki prostor

Svi znamo kakva je u današnje vrijeme situacija na tržištu nekretnina. Posebno u većim gradovima poput Zagreba, gotovo je nemoguć zadatak pronaći prostorni stan koji se neće nalaziti u stambenim naseljima na kraju grada ili da najam stana ne košta koliko naša cijela ušteđevina. Stoga smo često prisiljeni zadovoljiti se manjim prostorom u kojem moramo izmišljati kreativne kompromise između toga što je dobro rješenje s dizajnerskog gledišta, a opet da nas previše ne ograničava u svakodnevnom korištenju. U današnjem ćemo se članku baviti time kako vizualno povećati interijer bez da pritom ulažemo u veći prostor.


Neka bude svjetlo

Dovoljno svjetla je ključno za povećanje prostora. Postoji nekoliko mogućnosti kako da u interijeru osigurate više svjetla - neke su učinkovitije, neke jeftinije, ali nemaju sve isti efekt. Bez sumnje najučinkovitiji su veliki prozori. No to je, nažalost, velika investicija a ako ste podstanar to i nije najbolja opcija za Vas. Srećom postoje i mala rješenja koja ne uzimaju puno vremena i nisu financijski zahtjevna a za neke prostore su naprosto dovoljna.

Kako posvijetliti prostoriju

U interijeru biste trebali izbjegavati bilo kakve tamne kuteve a s time će Vam pomoći svjetiljke, visilice i ostala rasvjeta. Odlučite li se za raznovrsne oblike rasvjete, ništa Vam neće nedostajati. Možete iskoristiti velike lustere koji će privući pozornost na strop koji će se odjednom činiti znatno višim. I u tom slučaju možete biti kreativni, možete posegnuti za dizajnerskim stolnim lampama ili vješto rasporediti LED trake.


Bijela, krem, svijetlo zelena!

Sljedeći jednostavan trik kako povećati cijeli prostor je obojiti zidove i stropove. Što se tiče stropova, ne možete pogriješiti ako se odlučite za čisto bijele stropove. Ako u svom domu ipak želite malo boje, i tu razmislite o hladnim svijetlim bojama poput svijetlo plave ili svijetlo sive. Takve boje odaju dojam visokih stropova jer boja privlači pažnju na sebe. Međutim, imajte na umu i sljedeću boja koja će se pronaći na zidovima. Naime, njima prije svega odgovaraju svijetle nijanse boja poput primjerice akvamarin plave, boje pijeska, lila ili boje slonovače ili jednostavno bijela ili krem. Možete se igrati s time koliko ćete zidova obojiti u određenu nijansu, a koliko ih ostaviti u bijeloj boji. Za osjećaj što veće prostorije savjetujemo Vam da strop obojite u bijelo zajedno sa zidom na kojem se prozor nalazi. Tako ćete pojačati dojam da iz prozora dolazi više svjetla i vizualno ćete povećati zid.

boja koja će posvijetliti prostoriju

Ako razmišljate o tome da naručite soboslikara, probajte izaći iz svoje zone komfora i razmislite o Adamovim uslugama. Soboslikar Adama nudi jedinstvene usluge putem kojim ćemo Vas spojiti s provjerenim soboslikarom s profesionalnim pristupom. Tako će Vaša najveća "briga" biti odabrati boju prema vlastitim očekivanjima i odabrati termin koji se najviše uklapa u Vaš raspored. Od nas pak možete očekivati samo vrhunsku kvalitetu po najboljoj cijeni.


Pametno s višenamjenski namještajem

Interijeri koji su u potpunosti prepunjeni namještajem vizualno će smanjiti prostor. Stoga je neophodno da prostor bude što uredniji te da ne bude ispunjen beskorisnim stvarima. Međutim, to nije tako jednostavno kako se čini na prvi pogled. Ako niste istinski ljubitelj minimalizma vjerojatno se okružujete s puno stvari za koje je onda potrebno pronaći prostor za pohranu. Kako stoga naučiti iskoristiti svaki centimetar pametno i sa stilom? Odgovor je zapravo poprilično jednostavan - dovoljno je koristiti višenamjenski namještaj!

Višenamjenski namještaj

Iako se na prvi pogled ne čini, potraga za personaliziranim namještajem i slična savjetovanja mogu biti poprilično kreativan i zabavan posao. Nekome će biti dovoljno da kupi ladicu i sam stvori prostor za pohranu pod krevetom, netko se može potruditi još malo i napraviti krevet na kat pod kojim će urediti radni kutak s malom bibliotekom ili foteljom te će se tako stvoriti mjesto za odmor i opuštanje. U nekim stanovima, najčešće starijim, možemo se susresti s ne potpuno dobrim rasporedom kuhinje u koju jedva da stanu osnovni uređaji. Tamo će savršeno odgovarati drvena sklopiva ploča koja može poslužiti kao stol ili kao dodatna radna površina.


Ogledala i ostali dodaci

Već ste zasigurno više puta čuli za trik s ogledalom. I da, i mi ćemo ga ovdje spomenuti. Ako imate male prostorije, velika ogledala napravit će pravo čudo i zaista će vizualno povećati prostor. Uz to, mogu se koristiti bilo gdje - kao vrata velikih ugradbenih ormara ili na zidovima umjesto slika. No, samo umjereno!

Što se tiče ostalih dodataka, budite umjereni. Previše malih ukrasa i dodataka nepotrebno će zatrpati prostor. Radije odaberite komade kojih će biti manje te imajte na umu cjelokupnu čistoću i prozračnost prostora. I unatoč tim ograničenjima možete biti kreativni. Ovdje Vam donosimo originalne savjete s dodacima koje može isprobati svatko.

Ogledala optički povećavaju prostoriju

Možete iskoristiti tepihe raznih boja koji će Vam pomoći međusobno odijeliti zone stana. Prozore možete uokviriti dugim zavjesama koje sežu od stropova skroz do zemlje. Osim što je to vrlo profinjen način kako urediti interijer, zavjese će naočigled vizualno povećati prozore a upravo to je ono što trebate. Posljednji savjet kako prostor učiniti prozračnim upravo je namještaj s nogama. To može biti kauč, fotelja ili krevet, pokušajte pronaći takve komade namještaja kod kojih se vide noge. To će ostaviti dojam da se namještaj uzdiže iznad poda a cjelokupni interijer će tako dobiti željeni osjećaj velikog prostora.


0 comments

Comments


bottom of page