top of page
  • Soboslikar Adam

Cvijeće kao dio interijera - povratak prirodi

Ako se upravo nalazite u procesu uređenja svog novog stana ili prostorije, no već su namješteni, ali nešto im nedostaje i razmišljate kako ih oživiti, možda su upravo sobne biljke pravi odabir za Vas. U ovom blogu bavit ćemo se korištenjem biljaka u uređenju interijera.


Kako posljednjih godina možete primijetiti u modernim restoranima, trgovinama, uredima, poslovnim prostorima ili domovima, korištenje biljaka u unutarnjem uređenju sve je popularnije. Biljke su više od trenda, i ne samo da prostor čine privlačnijim i življim, već imaju veliku ulogu za ljudsko zdravlje općenito. Istraživanje je pokazalo da sobne biljke smanjuju razinu onečišćenja zraka u prostoriji i ublažavaju stres.


Květy jako součást interiéru

Zdravstvene prednosti biljaka


Glavne prednosti biljaka u zatvorenim prostorima su, među ostalima, i to što pomažu smanjiti anksioznost i stres. Njihova prisutnost također pomaže u smanjenju krvnog tlaka, zahvaljujući njima osjećamo se mirnije i uravnoteženo.


Sljedeća prednost pojedinih biljaka u interijeru, smještenih u spavaćoj sobi je pružanje boljeg sna i to upravo iz razloga jer oslobađaju kisik tokom noći. Biljke također filtriraju i pročišćavaju zrak, povećavaju vlažnost u prostoriji i smanjuju pojavu prašine čime omogućavaju lakše disanje u borbi protiv alergije ili čak kod prehlada.


Biljke u prostoriji također pomažu pri boljoj koncentraciji, kreativnosti, pamćenju i naravno boljem raspoloženju čime povećavaju našu produktivnost!


Upotreba biljaka u dizajnu interijera


Ukratko smo naveli neke od zdravstvenih prednosti biljaka, ali što kada je riječ o dizajnu? Biljke su stoljećima bile smatrane luksuzom koji su si mogle priuštiti samo bogate obitelji. Danas su one relativno jeftine i jedan su od najefektivnijih dizajnerskih alata za ukrašavanje i upotpunjavanje izgleda interijera. No, unatoč tome često su zanemarivane a njihova odsutnost u nekim prostorima može stvoriti neugodni osjećaj hladnoće.


Květy v koupelně

Što čini biljke tako važnim čimbenikom ukrašavanja naših kuća? Rade sjajan posao kada je riječ o pružanju živih boja, raznih oblika i jedinstvenih tekstura u prostoru. Odličan su element za spajanje, pomažu nam naglasiti dobre strane prostorije ili pak sakriti i zamaskirati nedostatke ili podijeliti prostoriju na razne zone. U prostoriju unose ravnotežu i pozitivno utječu na stvaranje jedinstvenog karaktera prostorije!


Sada kada imamo uvid u to zašto su biljke važan faktor u uređenju interijera i zašto se o njima razmišlja već kod samog arhitektonskog projektiranja, možemo se osvrnuti i na pitanje, gdje bi se biljke trebale koristiti. Kratko i jasno: u svakoj prostoriji bi trebala biti barem jedna biljka ili jedan cvijet. Međutim, postoje neka osnovna područja gdje bi se biljke trebale nalaziti: u praznim kutovima, na jednostavnim bijelim zidovima, na policama, na stolovima i stolićima (od kuhinjskih, čajnih pa sve do radnih stolova) ili čak u kupaonici.


Analiza prostora


Za početak je najbolje malo promisliti i napraviti analizu prostora te složiti sliku o najboljem i najslabijem mjestu u prostoriji. Promatrajte dijelove prostorije i razmislite koji bi dio trebalo bolje osvijetliti, ublažiti ili popuniti. Pogledajte prostor iz više kutova, to će Vam zasigurno pomoći da odaberete najbolje mjesto za uređenje.


Květy v interiéru

Istovremeno dok analizirate prostor, trebali biste početi razmišljati koje Vam se sobne biljke sviđaju i koje bi dobro izgledale u prostoru koji uređujete. Ne smijemo zaboraviti da svaka biljka traži drugačije uvjete, neke biljke zahtijevaju više svjetla, neke manje, te ih prema tome treba razmjestiti u prostoru. Ako ste početnik i čini Vam se da je to znanost za sebe, nemojte očajavati. U raznim cvjećarnicama će Vam dati odgovore na sva pitanja, savjetovati Vas i predložiti Vam da odaberete nekoliko mogućnosti. Na kraju ćete vidjeti da je to zapravo jednostavan odabir.


Velike vs. male biljke, penjačice, uspravne biljke ili njihova kombinacija


Velike biljke u prostoriji ostavljaju snažan dojam i privlače našu pozornost. Idealan su odabir kod uređenja minimalisičkih interijera kada želimo naglasiti određeni dio dizajna. Sjajne su za popunjavanje praznih kutova ili ispunjavanje prostorije. Međutim, obratite pažnju na to da nepotrebno ne prepunite prostoriju.


Kaktusy

Ne treba podcjenjivati male biljke koje u prostorima također izgledaju lijepo i uspijevaju upotpuniti i oživiti svaku policu. Zahvaljujući njihovoj prilagodljivosti i tome što ne zahtijevaju komplicirano održavanju idealne su za bilo koju prostoriju u kući, od mračene knjižnice, pa sve do vlažne kupaonice. Kako se boriti s vlažnim prostorima koji mogu utjecati na stvaranje plijesni po zidovima možete pročitati u našem sljedećem članku.


U slučaju da razmišljate o bojenju prostorija u bijelu boju, ali oklijevate ili se bojite da će prostor izgledati poprilično dosadno, sobne biljke opet će spasiti stvar. Drvene police s cvijećem postale su relativno česta alternativa, no ako želite da Vaš prostor izgleda potpuno i zanimljivo, upotpunite Vaše police biljkama penjačicama.


Sastavni dio biljaka ujedno su i tegle za cvijeće. Jako je važno odabrati pravu teglu koja će savršeno odgovarati dizajnu prostorije. Upravo zato što tegla, u kombinaciji sa sobnom biljkom čini veliku razliku i stvara izgled i atmosferu prostorije kakvu tražite.


Polička s květy

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao kod uređenja interijera i želimo Vam da se, zahvaljujući novim “stanarima” u Vašem domu, osjećate ugodnije i opuštenije nego ikada prije :).

0 comments

Comments


bottom of page