top of page
  • Soboslikar Adam

Feng shui boje u interijeru

Feng shui je stil življenja koji vuče korijene iz Kine. Fokusira se na pravilan protok energije u prostoru, stvarajući tako ugodnu atmosferu pogodnu za opuštanje, odmor i rad. Stari Kinezi vjerovali su da je sve u našem životu, točnije svemir, svijet i čovjek, međusobno povezano energijom zvanom "chi". Dakle, kada odaberete prave komade i postavite ih na prava mjesta, nećete dobiti samo moderan interijer, već i skladan i zdraviji život. Feng shui stil života prikladan je za apsolutno sve koji žele promijeniti svoj dom, a ujedno i cijeli život.


Feng shui se sastoji od pet osnovnih elemenata od kojih svaki simbolizira nešto drugo:


Zemlja – boje kao što su smeđa, narančasta, zemljana i žuta karakteristične su za Zemlju. To je element brige o sebi.


Metal – boje kao što su bijela, siva i metalik karakteristične su za metal. To je element preciznosti, ljepote i radosti.


Voda – boje poput crne i tamnoplave karakteristične su za vodu. To je element dubokog znanja i povezanosti sa svijetom.


Vatra – boje poput crvene i narančaste karakteristične su za vatru. To je element strasti, inspiracije i vidljivosti.


Drvo – drvo karakteriziraju boje poput zelene, plavozelene i plave. To je element rasta, vitalnosti i iscjeljenja.


Buda i feng shui
Izvor: Westwing

Feng shui: Kako odabrati prave boje za interijer?


Na temelju tog znanja znate koje boje možete postaviti u svoj interijer. No, potrebno je znati kako ih pravilno kombinirati kako bi se postigao što bolji učinak. Općenito, prema feng shuiju, ne preporuča se odabrati previše tamne boje za interijer. Ipak, ako su vam među omiljenima, neka vas to ne ograničava. Cilj ove filozofije je stvoriti skladan dom, a ako se najbolje osjećate okruženi tamnijim nijansama, to je sasvim u redu. Svaka od boja simbolizira nešto drugo i uklapa se u druge dijelove kuće ili stana:


Zelena - to je boja svijesti i simbol biljaka, zbog čega je povezujemo sa životom i prirodom. Može stvoriti miran prostor za odmor i opuštanje, ali ne biste ju trebali stavljati u zatvorene prostorije.


Plava – predstavlja nijansu želje za znanjem i sigurnošću. Koristi se za stvaranje tajanstvenosti i izražavanje znatiželje. Izbjegavajte je u dječjim sobama i općenito hladnim prostorijama.


Crvena – sušta je suprotnost plavoj i simbolizira snagu i energiju. Privlači pažnju i stvara osjećaj topline. Ne stavljajte je tamo gdje se nalaze bolesni i stari ljudi, kao ni u prolaznim prostorijama, na primjer hodnicima.


Narančasta - nijansa vrlo slična crvenoj karakteristična je po tome što povećava apetit i potiče komunikaciju pa je izvrsna za blagovaonicu i kuhinju.


Žuta – simbolizira obilje, toleranciju i strpljenje. Najbolje ju je koristiti u manjim količinama, primjerice za nadopunjavanje neke druge nijanse.


Bijela – karakterizira je čistoća, vjera i obilje. Izbjegavajte ga u zatvorenim prostorijama i uredima. Njegova snaga je u tome što može optički povećati prostor, što ga čini posebno pogodnim za mala kućanstva. Stručnjaci ga preporučuju uglavnom za kuhinju, gdje ističe paletu boja svježe hrane.


Crna - tamna boja izaziva želju za znanjem, ozbiljna je i izražava moć. Izbjegavajte je u dječjim sobama i prostorima namijenjenim učenju.


Feng shui dizajn interijera
Izvor: Westwing

Feng shui: Koje boje i materijale treba kombinirati?


Prema feng shuiju, boje su ključne, ali ne treba zaboraviti ni same materijale. Odaberite ih prema pojedinim sobama i prikladno ih kombinirajte s feng shui bojama. Savjetovat ćemo vam koje su kombinacije najprikladnije.


Spavaća soba je soba za odmor, pa se u njoj poslužite elementima drveta i vode. To znači, birajte zemljane i nježnije boje. Od materijala odaberite minimalističke i hladnije metalne elemente. Kada unesete ogledalo u sobu, ono mora biti čisto, neoštećeno i ne postavljeno previsoko. Izbjegavajte postavljanje dva ogledala jedno nasuprot drugog.


Feng šui spavaća soba
Izvor: Westwing

Dnevni boravak mjesto je koje bi trebalo biti udobno i ugodno, stoga pokušajte posegnuti za pastelnim nijansama i toplim bojama. Osim metala, ratan i drvo izvrsni su materijali. U kuhinji odaberite bijelu koja će podržati jaku paletu drugih boja i unijeti čistoću u dom. Također, nemojte se bojati toplih tonova, poput narančaste i žute. Od materijala odaberite drvo, ili ratan, metal ili njihovu kombinaciju.


Zelena boja odlično izgleda u dječjim sobama, koje karakterizira činjenica da može dati puno energije. Bljeđe nijanse i sama bijela također su izvrsne. Od materijala odaberite toplo drvo. Ne zaboravite na tekstil u obliku mekanih i toplih dekica, prekrivača i jastuka kojima će vaši mališani sigurno biti oduševljeni.


Slijedite jednostavne savjete, odaberite prave boje i materijale i osjećajte se ugodno u svom domu zahvaljujući feng shui pravilima koja će u njega unijeti sklad, dobro raspoloženje i čistoću.


Ako želite svoj dom pretvoriti u pravu feng shui oazu, isprobajte naš kalkulator cijene i prepustite se Soboslikaru Adamu.


Izvor: Westwing

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page