top of page
  • Soboslikar Adam

Kako kombinirati boje u interijeru

Ponekad ne morate ulagati ogromne iznose kako biste promijenili dojam koji interijer Vašeg stana ostavlja. Dovoljno je razmisliti o bojama i pravilno ih kombinirati, bilo da se radi o bojenju zidova ili lijepljenju tapeta, namještaju ili tekstilu za dom te raznim dodacima. Promjena boja u našem domu može djelovati i kao psihološko osvježenje kada primjerice zatvarate određenu fazu života.

Boje u dnevnom boravku


Osnovna pravila boja u interijeru

Iako postoji beskonačno mnogo varijanti i načina kombiniranja boja, postoje određena pravila kako kombinirati boje u interijeru koja bi se trebala primjenjivati prilikom bojenja interijera te ih se svakako preporučuje slijediti.


Pravilo tri boje

Dizajneri interijera diljem svijeta se pridržavaju pravila da je za jedan prostor optimalno koristiti najviše tri dominantne boje. To, naravno, ne znači da u prostoru ne možete imati detalje u drugim bojama, već da bi te tri osnovne boje trebale prevladavati. Odabrane boje se obavezno moraju slagati. To vrijedi i za namještaj, primjerice u jednoj prostoriji bi trebale biti maksimalno tri različite nijanse drveta. Zašto baš tri? Previše boja može odvlačiti pažnju, dok različite nijanse iste boje mogu djelovati pomalo dosadno. Na temelju dugogodišnjeg iskustva i istraživanja upravo je kombinacija od tri boje smatrana za najoptimalniji izbor za interijere.

Boje u interijeru


Kromatski spektar

Odgovarajuću kombinaciju triju boja možete odrediti uz pomoć tzv. kromatskog spektra. Ako boje koje ste odabrali na spektru tvore jednakostranični trokut, to znači da su međusobno u harmoniji, odnosno da si odgovaraju. Kontrastne boje nalaze se jedna nasuprot druge na kromatskom spektru, ali međusobno se ne isključuju. U skladu su one boje koje se nalaze u blizini ili su na suprotnim stranama spektra.

Bitno je znati koje su boje primarne, a koje sekundarne. Primarne boje se nazivaju i osnovnim bojama i ne mogu se miješati, dok sekundarne boje nastaju miješanjem dviju primarnih boja. Primarne boje su žuta, crvena i plava, sekundarne su ljubičasta, narančasta i zelena. Tercijarne boje nastaju miješanjem dviju nijansi primarnih i sekundarnih boja.

Paleta boja

Pravilo 60–30–10

Ovo pravilo detaljnije pojašnjava prethodno i govori o prikladnom kombiniranju odabranih boja u omjeru 60% prema 30% prema 10%. Najveću obojenu površinu čine zidovi, pod i veliki komadi namještaja na kojima bi jedna od odabranih boja trebala biti upravo dominantna boja. Ponekad se ona naziva ujedno i pozadinskom bojom. Druga boja koja bi trebala zauzeti oko trećine prostora bi se trebala slagati s dominantnom bojom, istaknuti ju na pravi način, ali istovremeno biti i dovoljno izražajna i samostalna. Takva boja se naziva sekundarnom. Od dijelova koji se ubrajaju u velike površine, trebala bi se pojaviti na zavjesama, samostalnim komadima namještaja, manjim tepisima i sl.

Savjet: Ako imate specifičan oblik prostorije ili prozora, nemojte se bojati napraviti zavjese prema Vašim željenim dimenzijama.

Smeđi interijer

Treća boja bi trebala biti više kontrastna u odnosu na druge dvije boje i prostoriji bi trebala dati osobnost i originalnost. Upravo zato bi se treća boja trebala nalaziti na slikama, dekoracijama, manjim komadima tekstila poput jastuka na kauču, stolnjaka i sl. Omjer boja u postocima je samo orijentacijski i ne morate ga se strogo držati, među odabranim bojama može se pojaviti i četvrta manjinska boja.


Igre s prostorom

Prostorije mogu biti u raznim veličinama i visinama a samo ćete pravom kombinacijom boja uspjeti vizualno popraviti i istaknuti prostoriju, ali ju i prigušiti. Ako želite vizualno povećati prostor za stropove odaberite znatno svjetlije boje nego na zidovima, idealno odaberite bijelu boju.

U prostorijama s visokim stropovima kao u nekim povijesnim građevinama strop se može vizualno sniziti tako da za stropove odaberete tamniju nijansu. Uske ili male prostorije dobro je obojiti svijetlim bojama i vizualno naglasiti povećanje prostora, primjerice ogledalima i odgovarajućim osvjetljenjem. U malim prostorijama nije dobro koristiti ni velike niti tamne uzorke na tapetama.

Štoviše, poprilično veliku prostoriju možete vizualno smanjiti tako da koristite tamne i tople tonove boja ili tapetama većeg uzorka. Dugačku i usku prostoriju vizualno ćete skratiti kada na najudaljeniji zid stavite tamniju boju od boje na bočnim zidovima. Kratku prostoriju ćete produžiti ako na udaljeni zid stavite svjetliju boju, a na bočne zidove tamnu, bilo da se radi o zidovima ili namještaju. Za inspiraciju pročitajte članak 4 načina kako vizualno povećati svaki prostor.


Psihologija boja

Svatko od nas voli različite boje i kombinacije boja jer to kako percipiramo nijanse boja može biti subjektivno, a može biti uzrokovano ne samo godišnjim dobima, već i osvjetljenjem, kako prirodnim tako i umjetnim, već i psihološkim stanjem ili raspoloženjem osobe. Osnovna podjela boja je na tople i hladne boje, šarene te na neutralne boje.


Tople boje

Jednostavno rečeno radi se o bojama sunca, vatre, života... Dakle radi se o žutoj, narančastoj, crvenoj i njihovim nijansama koja djeluju aktivno, dinamično i živo.


Hladne boje

Boje vode, neba, zelene prirode s druge strane djeluju hladno zato se i označavaju kao hladne boje. U ove boje ubrajamo zelenu, plavu, ljubičastu i njihove nijanse. One djeluju umirujuće te hlade prostor.


Šarene i neutralne boje

Tople i hladne boje su označene kao šarene boje, drugim riječima kao kromatske. Njihova suprotnost su neutralne boje, odnosno akromatske. U njih se ubrajaju bijela, crna, siva ili srebrna.

Šarene i neutralne boje u interijeru

Kako djeluju različite boje

Kao što smo gore naveli, utjecaj boja na pojedinca je individualan, ali postoje i općenito prihvaćene karakteristike osnovnih boja:

Crvena – djeluje energično, emocionalno, povećava apetit, a kod nekih i seksualnu želju;

Ljubičasta – često se povezuje s duhovnošću, ali je istovremeno i stimulativna boja;

Žuta – boja sunca, daje energiju, budi radost;

Narančasta – je aktivna, energična i vatrena boja;

Zelena – umiruje, pomaže u postizanju psihičkog blagostanja, pozitivno utječe na opuštanje;

Plava – također umiruje, smanjuje otkucaje srca, usporava disanje, stoga je idealna za spavaću sobu za mirniji san;

Roza – povećava želju za slatkim, stoga ju često možemo pronaći u slastičarnicama, povezuje se s ljubavlju i tipična je boja za sobe djevojčica;

Siva – je nenametljiva i prosječna boja, idealna je kao dodatak izražajnim nijansama;

Bijela – je neutralna, može se kombinirati sa svim bojama, simbolizira nevinost i čistoću;

Crna – također neutralna boja, može se kombinirati sa gotovo svim bojama, djeluje elegantno i luksuzno;

Smeđa – zemljana boja koja izgleda solidno i elegantno, često dominira u luksuznim uredima;

Zlatna – odlično se slaže s crnom i bijelom bojom te s ostalim nijansama, djeluje luksuzno.


Kako posložiti boje u interijeru

Prije nego što se odlučite za bojenje zidova, kupovinu dodataka ili namještaja, potrebno je pažljivo razmisliti o bojama i njihovom usklađivanju. Idealno je unaprijed isprobati kombinaciju na malom uzorku, primjerice možete obojiti sobu i koristiti pojedinačne uzorke obojenih površina. Možete pronaći i sličan interijer u katalogu ili časopisu o uređenju interijera i vidjeti kako takva boja utječe na Vas. Kombinacija boja na zidu trebala bi odgovarati ne samo namještaju sobe, već i njenoj namjeni i prirodi korisnika.

Nemojte zaboraviti na detalje. Cjelokupni ton boja u interijeru može se u potpunosti promijeniti drugačijom vrstom namještaja, drugačijim bojama dodataka ili kućanskog tekstila. Boje možete odabrati i pomoću aplikacija koje su specijalizirane upravo za to da Vam pomognu s uređenjem interijera.

Čak i ako Vas neka vrlo izražajna boja očara, radije se držite njezine prigušene varijante, na primjer svjetlije nijanse te boje. Ako svaki dan morate gledati u zid crvene ili tirkizne boje to može biti pomalo zamorno, baš kao i svaki dan sjediti u ružičastom naslonjaču. I kod dizajna interijera manje je ponekad više.

0 comments

Comments


bottom of page