top of page
  • Soboslikar Adam

Kako odvojiti kuhinju od dnevnog boravka: inspiracija, savjeti i trikovi

Jedan od standarda modernog življenja je postala upravo kuhinja spojena s dnevnim boravkom. Otvoreni prostor je već nekoliko godina glavni trend u uređenju interijera koji se može postići upravo spajanjem kuhinje s dnevnim boravkom. Međutim, prostor kuhinje je svakako potrebno barem vizualno odijeliti od dnevnog boravka. Zar ne?


Kuhinja spojena s dnevnim boravkom

Moderni trendovi uređenja kuhinje se polako mijenjaju, ali otvorena kuhinja s dnevnom sobom je u većini kućanstava postala standard. Bilo da opremate potpuno novi stan ili samo tražite jednostavne dodatke koji će upotpuniti prostoriju, uz sljedeće savjete ćete saznati kako iskombinirati kuhinju s dnevnom sobom te kako ih ispravno međusobno odijeliti.


Siguran izbor je podjela prostora na zone


Kada je riječ o arhitekturi i dizajnu, postoji jedan raspored koji se u današnje vrijeme čini kao da je svugdje prisutan - veliki otvoreni tlocrti. Dvije glavne prostorije - dnevna soba i kuhinja, često se spajaju u jednu otvorenu prostoriju.

Ako i Vi trebate odijeliti prostor kuhinje i dnevne sobe, dobro je znati da imate razne mogućnosti. Otvoreni prostori najbolje funkcioniraju kada su podijeljeni u zone. Zašto su zone neophodne za uređenje modernog prostora i kombinacije dnevnog boravka s kuhinjom? Zone označavaju koji dio prostorije je predviđen za pojedinu aktivnost. Kada ne bi imao zone, veliki prostor ne bi pružao mnogo privatnosti niti bi bio ugodan za življenje. Gomila namještaja u velikom prostoru raspoređena bez smisla i reda izaziva dojam kao da ste u skladištu, a ne u dnevnom boravku. Idealno rješenje je podjela prostorije na dijelove ovisno o njihovim funkcijama.


Kako podijeliti zajednički prostor kuhinje i dnevnog boravka na zone?


Nemojte da Vas naziv prevari, podjela prostora na zone ne znači zatvaranje bilo kojeg dijela prostorije. Postoji razlog zašto su otvoreni prostori tako popularni! Kako stoga pravilno odijeliti prostor dnevnog boravka od kuhinje, a istovremeno sačuvati prednosti koje donosi otvoreni prostor?


Kuhinjski prostor

Boje i stilovi


Jedan od najjednostavnijih i vizualno značajnih načina je korištenje boja i različitih stilova za stvaranje dojma različitih zona. Koristite jednu kombinaciju boja za dnevni boravak, a druge nijanse za kuhinju. Sljedeća mogućnost je ukrasna tapeta iza kauča u dnevnom boravku ili prepoznatljivo pregradno svjetlo iznad blagovaonskog stola. Kombinacija tradicionalnih i suvremenih komada namještaja ili dodataka ne samo da će vizualni odijeliti kuhinju od dnevnog boravka, već će Vašem domu pružiti bezvremensku ljepotu i osobit stil.


Tepih


Definirati prostor i stvoriti kuhinjsku i dnevnu zonu možete i uz pomoć tepiha. Krasan tepih će Vašem dnevnom boravku pružiti osjećaj udobnosti, dok će drveni pod u kuhinji stvoriti osjećaj praktičnosti i jasno definirati prostor. Najčešće rješenje je jedan tvrdi pod u cjelokupnom prostoru i "uljepšavanje" dnevnog djela prostorije tepihom.


Namještaj


Sljedeći način kako na prirodan način odijeliti kuhinju od dnevne sobe je uz pomoć namještaja. Ako je riječ o manjem dnevnom boravku, na internetu potražite razne članke u kojima možete pronaći savjete i trikove kako ga vizualno povećati. Ako želite odvojiti dnevni boravak od kuhinje ili blagovaonice, dugačak kauč ili kauč u obliku slova "L" vizualno može postići taj efekt odvojenog dnevnog boravka od blagovaonice. Na drugu stranu, blagovaonicu je moguće odijeliti npr. s kuhinjskim otokom ili šankom.


Kuhinjski namještaj

Kuhinjski otok


Kuhinjski otok koji stoji slobodno u prostoru savršeno odgovara natprosječno velikim kuhinjama, u manjim kuhinjama si pak možete odabrati kuhinju u obliku slova "U" koja će odijeliti prostor, a uz to ćete dobiti više radne površine. Dio kuhinjskog otoka, a također i kuhinjske površine u obliku slov "U" može biti i stol za jelo ili šank.


Šank


Šank predstavlja sjajno rješenje za odvajanje kuhinje s dnevnim boravkom u malom prostoru u kojem se često događa da nema ni prostora za blagovaonski stol. Šank i visoke stolice ne samo da su odlična zamjena za blagovaonicu već savršeno dijele zajednički prostor u zone.


Šank u kuhinji

Police i pregrade


Kako bi definiranje zona bilo što jednostavnije, za tu primjenu možete iskoristiti praktične police i pregrade koje neće samo fizički razdijeliti prostor, već ćete dobiti i dodatni prostor za pohranu. Na police možete staviti knjige, cvijeće i razne dekorativne predmete.

Odaberete li police i pregrade koje nisu pričvršćene za pod, moći ćete pregrađivati prostor prema vlastitim preferencijama i mijenjati ga ovisno o prigodama. Za razliku od pregrada, to rješenje ne ograničava prodor svjetlosti i omogućava prozračnost u prostoru. Sljedeći način je razdjelni paravan s drvenim ili željeznim okvirom s raznim vrstama ispune koji također možete premještati prema potrebi.


Zavjese


Za intimniju atmosferu odaberite zavjese s neprozirnim tkaninama. Ako prostor sam po sebi nije previše osvijetljen, radije odaberite prozirnu tkaninu koja će propuštati svjetlo. Kao i tapete, i zavjese možete pronaći raznovrsnih boja, uzoraka i printova.


Pregrade


Možete se odlučiti i za pregradu od gipsanih ploča koja će djelomično odvojiti prostor i stvoriti dovoljno privatnosti u kuhinji bez da u potpunosti odvoji dnevni boravak od kuhinje. Razmislite o kliznim vratima zahvaljujući kojim ćete prostor između kuhinje i dnevnog boravka moći imati otvorenim ili zatvorenim, ovisno o potrebi. Uz to, klizna vrata su korisna za uštedu prostora jer se ne otvaraju prema prostoru već u kućište montirano u zidu.


Dodatni savjeti za kuhinju spojenu s dnevnim boravkom

Uređujete zajednički prostor kuhinje i dnevnog boravka? Nemojte zaboraviti razmotriti sljedeće aspekte otvorenog prostora koji su iznimno bitni za stvaranje određenog ugođaja i atmosfere u oba prostora.


Kuhinjski uređaji


Odaberite što je moguće tiše kuhinjske uređaje koji Vas neće ometati dok se odmarate u dnevnom boravku. Za kuhinju koja je povezana s dnevnim boravkom svakako se preporučuje indukcijska ploča za kuhanje koja je, za razliku od plinskog štednjaka, tiša i brže se zagrijava. U otvorenom prostoru je jednostavno neophodno imati napu koja će uspješno usisati svu paru i neugodne mirise koji nastaju prilikom kuhanja i pečenja.


Rasvjeta


Za kuhinju je najbolje odabrati hladno bijelo svjetlo koje će osvjetljavati i radnu površinu. Za dnevni boravak je pak poželjno prigušeno toplo svjetlo čiji ćete intenzitet, u idealnom slučaju, moći prilagođavati prema potrebi - primjerice intenzivnije svjetlo za čitanje, a manje intenzivno za gledanje televizije i druženje.

0 comments

Commentaires


bottom of page