top of page
  • Soboslikar Adam

Kako postići ugodan dnevni boravak

Vaš dnevni boravak je zasigurno opremljen da bude funkcionalan i praktičan. No, je li ugodan i osjećate li se u njemu sigurno? Biste li svoje slobodno vrijeme radije provodili u dnevnom boravku koji poziva na odmor i opuštanje, ali istovremeno i na druženje s prijateljima? Opremanje Vašeg dnevnog boravaka na način da bude u potpunosti ugodan nije toliko teško, potrebne su manje promjene i kompletan osjećaj dnevnog boravka može se znatno promijeniti.


Interijer dnevnog boravka


Usredotočite se na svjetlo


Središnji luster u dnevnom boravku jednostavno je neophodan. Osim njega, vrlo je praktično nadopuniti osvjetljenje prostorije ostalim rasvjetnim tijelima i lampicama koje će osvijetliti prostor u kojem ćete se moći posvetiti čitanju i opuštanju. U dnevnom boravku nikako ne bi trebala nedostajati stolna lampa, samostojeća lampa, ali ni svijeće i solarne lampice. Upravo takvi manji izvori svjetla mogu stvoriti ugodnu domaću atmosferu i pretvoriti Vaš dnevni boravak u oazu mira.

Prilikom odabira osvjetljenja za dnevni boravak radije birajte toplo svjetlo. Hladni tonovi mogu podsvjesno održavati Vaš mozak u stanju spremnom za rad, no neće Vam previše pomoći pri opuštanju. Kako osvijetliti dnevni boravak da funkcionira kao mjesto za opuštanje, ali da u njemu istovremeno možete imati radni kutak? Središnji luster nadopunite samostojećom lampom koju ćete smjestiti uz kauč ili fotelju za čitanje. Na prozorsku dasku, radni stol ili police smjestite male dizajnerske lampe. Cijeli koncept osvjetljenja možete dopuniti i malim reflektorima koji će postati dio namještaja u dnevnom boravku.

Izvor svjetlosti također je kućna elektronika. Računala, mobiteli i televizori emitiraju plavo svjetlo zbog kojeg nam se teže spava i zbog kojeg se budimo umorni. Neki proizvođači elektronike nastoje nadoknaditi ovu karakteristiku. Na primjer, neki modeli Hisense televizora mogu na kratkoj udaljenosti eliminirati plavo svjetlo. Zahvaljujući čemu ćete odmoriti i Vi i Vaše oči.


Maknite televizor sa prijestolja


U nekim domovima televizor je centar svih događanja, a prijestolje mu se nalazi usred dnevnog boravka. Svi članovi obitelji, ali i posjetitelji, usmjeravaju svoj pogled prema njemu. Zbog televizije u dnevnom boravku može doći do nedostatka razgovora kod kuće što onda negativno utječe na obiteljsku atmosferu. Pokušajte uvesti promjene, maknite televizor u stranu, objesite ga na zid, a kao središnju točku dnevnog boravka odaberite primjerice kamin ili zonu opuštanja u kojoj će se nalaziti fotelja i stolić. S vremenom ćete uvidjeti da je vrijeme koje provodite u Vašem dnevnom boravku puno kvalitetnije, što će se posljedično pozitivno odraziti na funkcioniranje cijele obitelji.


Dnevni boravak ideje i savjeti

Ako tek birate televizor za svoj dom potrebno je da unaprijed razmislite, ne samo o financijskim mogućnostima, već i o potrebi za svom dodatnom opremom, učestalost korištenja i Vaše ideje o opremi. Neki televizori omogućuju samo gledanje programa, dok se drugi mogu vrlo jednostavno i brzo spojiti na internet, a na nekima možete igrati i videoigrice. Također, televizor možete koristiti i kao osnovu kućnog kina - u tom slučaju željet ćete odabrati i odgovarajuće zvučnike ili sustave ozvučenja.


Koje boje odabrati za dnevni boravak?


Ugodan dnevni boravak trebao bi biti obojen toplim nijansama boja. Boje prikladne za dnevni boravak su razne nijanse žute, narančaste, bež, svijetli tonovi smeđe, ali i roze ili svijetlo crvene. S crvenom bojom budite oprezni jer na velikim površinama može djelovati agresivno. Za bojenje dnevnog boravka, ako ih dobro iskombinirate sa svijetlim bojama, možete koristiti i hladne boje.

Prilikom odabira boje za dnevni boravak uvijek imajte na umu da je manje zapravo više. Kombinirajte tonove boja koje će savršeno odgovarati bijelim površinama i tako stvorite zanimljiv prostor pun kontrasta koji će Vas svakodnevno s nečim iznenaditi. Na pitanje u koju boju obojiti dnevni boravak ne postoji jednoznačan odgovor. Svatko od nas preferira različite nijanse boja i ponekad je teško postići dogovor čak i unutar obitelji. Za bolju predodžbu kako bi prostor na kraju mogao izgledati možete koristiti online programe za vizualizaciju koji će Vam omogućiti da na temelju Vaše fotografije vizualno promijenit boje zidova. A za bojenje dnevnog boravka odaberite jednog od provjerenih soboslikara na platformi Soboslikar Adam.


Dodaci za dnevni boravak


Moderni dizajn dnevnog boravka često se temelji na bijelo obojenim zidovima koji su upotpunjeni s kaučem u sivoj boji. Takav, više sjevernjački stil stanovanja je minimalističan, no, ne odgovara svima. U potpunosti ugodan dnevni boravak zahtijeva razne ukrase i dodatke. To može biti dominantna slika prikladna za dnevni boravak, male fotografije ili namještaj.

Jednoličnost dnevnog boravka narušit će dodatak u kontrastnoj boji. Primjerice, možete odabrati izrazito šaren naslonjač uz koji ćete postaviti lampu ili tekstil u sličnoj boji. Prednost dodataka i ukrasa u dnevnom boravku je ta što ih u svakom trenutku možete zamijeniti i time promijeniti karakter cijelog prostora.


Dodaci za dnevni boravak

Kako uz pomoć dekoracija dnevni boravak učiniti ugodnijim?


Koristite zaobljene oblike koji na prvi pogled izazivaju ugodnije osjećaje od dodataka četvrtastog oblika. Možete početi sa stolićem za kavu, zatim promijeniti tepih, sliku na zidu ili luster. Ako će u Vašem dnevnom boravku prevladavati ukrasi, predmeti i namještaj zaobljenih oblika, sigurno ćete se u njemu osjećati ugodnije.


Neizostavan dio dnevnog boravka su biljke


Zelene biljke su pronašle nezamjenjivo mjesto u našim domovima. Zahvaljujući fotosintezi biljke čiste zrak i svojim izgledom poboljšavaju naše raspoloženje. Time lako postaju ugodan dodatak koji će naš dom učiniti toplijim, ako primjerice želite vizualno smanjiti visoki strop, ispod njega objesite cvijeće. Zeleni stanovnici Vašeg dnevnog boravka vrlo lako mogu postati dominantnom točkom cijelog prostora, ovisno o odabiru biljke. Upravo za takve biljke odlični su fikusi, visoki kaktusi ili palme.


Biljke za dnevni boravak

Dodajte mekoću


Najjednostavniji način da poradite na mekoći prostora upravo je da dodate više ugodnih mekanih jastuka, prekrivača i deka. Ne samo da ćete se rado u njih umotati zimi, već ćete moći uživati u njihovoj mekoći i toplini. Upravo osjećaj topline i mekoće omogućuje da se osjećate ugodno i opušteno u Vašem domu. Uz to, tekstil za domaćinstvo spada među najjeftinije dodatke za uređenje doma, a ako odaberete odgovarajuću boju i uzorak može postati i ugodan šareni element koji će razbiti jednoličnost dnevnog boravka.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page