top of page
  • Soboslikar Adam

Koju boju odabrati za kuhinju?

Jedna od najvažnijih stvari o kojima je potrebno razmisliti pri odabiru boje za kuhinju je što se sviđa Vama i ostalim članovima kućanstva. Koje boje će odgovarati Vama i njima? Ne postoji jedan točan odgovor, ali zajedno ćemo proći nekoliko savjeta koji Vam mogu pomoći da stvorite prostor u koji će se svi zaljubiti na prvi pogled.


Koje boje odabrati za kuhinju? Najomiljenija boja za kuhinju u Hrvatskoj je narančasta.

Gdje možete pronaći inspiraciju za novu kuhinju?


Rad na Vašoj budućoj kuhinji počinje idejom. Upravo tu ideju možete pretočiti u inspiraciju za Vašu novu kuhinju koju možete dobiti prilikom posjete prijateljima, na internetu, u specijaliziranim studijima za uređenje kuhinja i naravno sami od sebe. Svi mi još od djetinjstva imamo ideju o izgledu interijera koji će biti potpuno ugodan za život.


Zahvaljujući raznim online alatima za projektiranje kuhinje, na jednostavan način možete si dočarati izgled Vaše buduće kuhinje te ju uz to možete i opremiti do savršenstva. Uz pomoć nekih od tih programa možete stvoriti 3D projekt Vaše nove kuhinje.


Najomiljenija boja za kuhinju u Hrvatskoj je…


Kuhinja se često smatra srcem kućanstva. To je prostorija u kojoj se okuplja obitelj kako bi zajedno kuhala i jela. Upravo zato je vrlo važno odabrati odgovarajuću boju za kuhinju. Kada zamislite tipičnu Hrvatsku kuhinju koja boja Vam padne na pamet? Ukoliko je to narančasta ili boja breskve u kombinaciji s drvenim ormarićima i uređajima od nehrđajućeg čelika u otvorenom prostoru dizajniranom za ugodan život i kuhanje, onda zamišljate idealnu kuhinju kao većina Hrvata. Narančasta kuhinja je za nas jednostavno evergreen.


Koje boje odabrati za kuhinju?


Među klasične boje za zidove kuhinje ubrajamo, osim narančaste, također crvenu i žutu ili zelenu. Sve spomenute boje potiču apetit i djeluju stimulativno, a upravo to trebamo u kuhinji. Kod manjih kuhinja ili kuhinja s modernim uređenjem zidove možete ostaviti i u potpunosti bijele. To će osvijetliti cijeli prostor i optički ga povećati.


Koje boje odabrati za kuhinju? Kod većih kuhinja si bez bruge možete dozvoliti i boje poput plave ili zelene ili veoma moderne ljubičaste.

Moderno uređene kuhinje mogu podnijeti i hladne boje


Moderno uređene kuhinje pružaju Vam puno više mogućnosti. Naravno, uvijek morate obratiti pažnju na to s kako velikim prostorom kuhinje raspolažete. Manje kuhinje zahtijevaju svjetlije boje. Dok si u većim kuhinjama možete dati više oduška. Kod odabira prikladne boje za Vašu kuhinju imajte na umu da ćete ju morati gledati svaki dan.


Ako je Vaša kuhinja velika i spojena s ostalim dijelom stana, trudite se uskladiti obje prostorije na način da su boje tih prostorija međusobno kompatibilne. U većoj kuhinji si bez brige možete dozvoliti boje kao što su plava ili zelena ili pak jako moderna ljubičasta. Međutim, za savršen izgled Vaše kuhinje radije koristite boje u svijetlim pastelnim nijansama u kombinaciji s toplim bojama.


Šareni mogu biti kuhinjski namještaj i uređaji


Boje u kuhinji ne moraju biti samo obojeni zidovi. Veliku ulogu ima i usklađivanje boja kuhinjskih ormarića i uređaja te ostale opreme. Razmislite o tome kako se u cjelokupni prostor kuhinje uklapaju kuhinjski uređaji, elementi i ostala oprema. Konkretna boja s kuhinjskim elementima modernog dizajna može djelovati potpuno drugačije nego s retro uređajima i aparatima u kuhinji. Vaš jedinstven osjećaj za detalje vrlo jednostavno i lako možete pretvoriti u stvarnost dizajnerskim kolekcijama kuhinjskih uređaja u kojima možete odabrati kuhinjske uređaje klasičnog izgleda, ali i prave dizajnerske poslastice.


Kuhinjski uređaji u zelenom


Dosadni su Vam bijeli i klasični Inox uređaji? Radije biste isprobali nešto novo? Zamijenite bijeli hladnjak za crveni ili čak i ružičasti. Dosadan prostor oživjet će i primjerice tirkizna mikrovalna pećnica. Među najomiljenije boje koje se koriste za kuhinjske aparate ubraja se i crvena.


Zasigurno ćete se susresti sa crvenim kuhalom za vodu, željeznim elementima u kuhinji, u kuhinjske elemente može se ugraditi i crvena perilica posuđa. Sve ovisi samo o Vašim željama. Ako se kod odabira boje ne osjećate u potpunosti odlučno, odaberite jedan dizajnerski komad namještaja a ostale kuhinjske uređaje i manje aparate odaberite u klasičnim bojama. Vidjet ćete da će i taj pojedinačni komad namještaja upotpuniti dizajn Vaše kuhinje toliko da će prijatelji i poznanici hvaliti Vaš ukus.


Za bojenje kuhinje možete koristiti bijelu boju koju ćete dopuniti kuhinjskim uređajima u kontrastnim bojama.

Moderne nijanse kuhinjskog namještaja


Svijetli kuhinjski elementi savršeno pristaju svakoj kuhinji. Sigurna oklada je drveni dekor u kombinaciji s bijelim laminatom ili lijepim pastelnim nijansama. Ne trebate se bojati kuhinjskih elemenata u mat nijansama, svijetlo plavim, niti u crvenim ili ružičastim nijansama.


Drveni dekor bi trebao doći do izražaja u svakoj kuhinji. Lako ga možete uskladiti s bilo kojom bojom unutarnjeg uređenja kuhinje te zahvaljujući njemu i dosadan prostor možete pretvoriti u pravu oazu i mjesto na kojem će se okupljati cijela obitelj. Jednako kao za usklađivanje boja zidova, i za unutarnje opremanje kuhinje, vrijedi pravilo da je elemente s tamnim ugođajem dobro upotpuniti toplijim nijansama. Primjerice radnu površinu u plavoj ili zelenoj nijansi možete upotpuniti kuhinjskim dekoracijama zlatne boje. Zahvaljujući njima Vaša će kuhinja djelovati luksuzno.


Originalni ukrasi u kuhinji


Kuhinjske ukrase ne čine samo ukrasne šalice i lončići koje čuvamo još od doba naših djedova i baka. Nemojte se bojati u kuhinji iskoristiti i zidne naljepnice ili dizajnerske slike u drvenim okvirima koje će savršeno upotpuniti unutarnje uređenje kuhinje.


U slučaju da je Vaša kuhinja spojena s dnevnim boravkom, nemojte se ustručavati obratiti pažnju na ukrase sličnog dizajna koji koristite u obje prostorije. To će savršeno povezati cijeli prostor. Dekoraciju i ukrase za kuhinju možete izraditi i Vi sami.


Oko držača kuhinjskog pribora pričvrstite drveni okvir i u tren oka ćete dobiti originalnu sliku koju nećete pronaći u niti jednoj drugoj kuhinji. Primjerice retro hladnjak smješten u potpuno modernu kuhinju može izgledati zaista interesantno.

0 comments

Comments


bottom of page