top of page
  • Adam Soboslikar

Lijepljenje tapeta ili bojenje?

Ponekad se može dogoditi da se nakon dugo vremena vratite doma i kažete sami sebi da to jednostavno više nije to. Interijer Vam je postao dosadan i potrebno ga je oživiti nečim novim. Ne želite nužno trošiti novac na novi namještaj i dodatke, pa razmišljate što bi još moglo promijeniti cjelokupni dojam i postići wow efekt. Najjednostavnije, a istovremeno i najradikalnije rješenje je promjena izgleda Vaših zidova. Njih možete prilagoditi Vašim očekivanjima na nekoliko načina. Danas ćemo pričati o dva načina - o bojenju i o lijepljenju tapeta. Zasigurno ste se već jednom i Vi pronašli u ovoj dilemi - što je zapravo bolje? Naravno, oba načina imaju svoje prednosti i nedostatke koje ćemo zajedno proći u nastavku.


Sigurna oklada - bojenje

Novom bojom se ništa ne može pokvariti, stoga se to jednostavno smatra sigurnom okladom. Na našoj internet stranici se redovito bavimo bojenjem interijera, stoga nema potrebe za detaljnim opisivanjem koji su postupci prisutni kod bojenja. Primjerice, možete pročitati naš članak Kako se pripremiti za bojenje interijera koji govori o tome što je sve potrebno napraviti prije i za vrijeme samog bojenja. U tom članku stavljamo veliki naglasak na to da pažljivo zaštitite Vaš namještaj. Naime, bojenje je doslovno neuredan posao a nitko od nas ne želi uništiti ostatak interijera.


Bojenje zidova

Možemo ukratko sažeti ono najosnovnije što bismo o bojenju trebali znati kako bismo mogli odlučiti koja je varijanta (bojenje ili lijepljenje tapeta) za nas najprikladnija opcija.

Bojenje je nedvojbeno jeftinija opcija, koju štoviše, uz malo vještine možete savladati i sami. Troškovi materijala, čak i u današnje vrijeme kada sav građevinski materijal poskupljuje, nipošto nisu tako veliki da bi Vam se od njih moglo zavrtjeti u glavi. Naravno, postoji nekoliko vrsta boje, ali i te najskuplje (a samim time i najkvalitetnije) se mogu cjenovno usporediti s troškovima lijepljenja tapeta onim najjeftinijim papirnatim tapetama. Ako se i odlučite pozvati profesionalnog soboslikara (primjerice one koji su provjereni od strane Adam Soboslikara), ukupan iznos je i dalje povoljan te svakako nije zanemariv.

Sljedeća velika prednost je raznovrsnost boja i kompatibilnost. O kakvim god da otkačenim bojama ili kombinacijama boja sanjate, možete biti sigurni da ćete u jednoj od paleta zasigurno pronaći upravo tu nijansu kakvu tražite!


Papirnate, tapete od flisa ili vinil tapete?

Pojam tapeta možda u Vama budi negativne emocije. Prije su se tapete koristile uvijek i svugdje, stoga se vjerojatno sjećate njihovih neuglednih ostataka na zidovima kuće Vašeg obiteljskog doma. Nakon dužeg izbivanja, tapete su se povremeno počele vraćati, a s modernim tehnikama nastale su i nove metode te mogućnosti o kojima su naši djedovi i bake mogli samo sanjati. Na tržištu su se pojavile sve moguće vrste, a osim onih klasičnih papirnatih tapeta, danas je moguće odabrati razne vrste poput primjerice tapeta od flisa, tapeta od tekstila ili čak tapeta od bambusa.


Šarene tapete

No, najbolje je da sve prođemo po redu. Na početku je najvažnije da dobro promislimo kako stvarno izgleda prostorija u koju želimo zalijepiti tapete. Primjerice, u prošlosti je bilo nezamislivo lijepiti tapete u kupaonici ili kuhinji. Uz današnje pogodnosti i razne mogućnosti i to je postalo moguće, postoje vinil tapete koje bez sumnje mogu izdržati povišenu razinu vlage u tim prostorijama. Upravo su tapete od vinila vrlo jednostavne za održavanje i stoga se stavljaju u dječje sobe gdje se može očekivati da će djeca Vašim zidovima (bilo da su oblijepljeni tapetama ili obojeni) pružiti novi izgled.


Iznimno su popularne i tapete od flisa. Naime, njihovo postavljanje je puno lakše jer ne uključuje nanošenje ljepila na tapetu. Uz to, lako se čiste te mogu imati fini završetak. Jedna od njihovih najvećih prednosti upravo je djelomična toplinska izolacija. Međutim, važno je uzeti u obzir i stanje zidova ispod samih tapeta. One su, naime, vrlo osjetljive na ravnomjernu bazu i glatkoću površine. U slučaju neravnina, biti će potrebno izravnati površinu glet masom, što će se očitovati u cjelokupnim troškovima.


Lijepljenje tapeta

Veliki hit posljednjih godina su tzv. fototapete. One se proizvode kako na tapetama od flisa, tako i na starim papirnatim tapetama. Neke tvrtke čak nude i proizvodnju tapeta na temelju Vaših fotografija. S takvim načinom ukrasa svakako morate obratiti pažnju da na kraju finalni proizvod ne bude takav da na zidovima imate kičaste ukrase. Tapete su definitivno urednija varijanta od bojenja, njihovo postavljanje znatno je brže, i time popis prednosti završava. Drugim riječima, tapete nisu sasvim najjeftiniji odabir. U prosjeku se naplaćuje 10.5€ za lijepljenje tapete na metar kvadratni. Cijena lijepljenja tapeta ovisi o kvaliteti, ali i o uzorku tapete. Pritom imajte na umu i moguću obradu površine koju smo već spomenuli, a koja se može pronaći u cjelokupnim troškovima. Povrh toga, ako se odlučite lijepiti tapete sami, to je kompliciranije od bojenja interijera. A budimo iskreni, eksperimentirati s tako skupim stvarima se zaista ne isplati.


Konačni obračun

Bojenje stana

Dakle što je bolje - bojiti ili lijepiti tapete? Naravno da ne postoji samo jedan pravi odgovor, sve ovisi o Vašim preferencijama. Jeftinija i bez sumnje sigurnija opcija je bojenje. Tapete su jednostavno skuplje te ujedno postoji veća šansa da ih sami nećete uspjeti postaviti kako želite. Želite li eksperimentirati možete probati kombinirati obje metode. Ne morate nužno tapetama oblijepiti cijelu prostoriju, već možete ukrasiti jedan zid ili dio zida. Na taj način ćete vratiti život interijeru i napraviti dobar kompromis između cjenovne pristupačnosti i veće promjene.

0 comments

Comments


bottom of page