top of page
  • Soboslikar Adam

Maksimalizam u dizajnu interijera

U dizajnu interijera oduvijek je postojala stalna promjena trendova između minimalizma i maksimalizma. Dok minimalizam nalazi ljepotu u jednostavnosti i suzdržanosti, maksimalizam slijedi odvažnu, kompliciranu i ekstravagantnu liniju. Posljednjih godina maksimalizam se vratio na velika vrata, zbog čega su zatreperila srca dizajnera i vlasnika kuća. U ovome blogu zaranjamo u svijet maksimalizma, istražujući njegovu bit, načela i razloge njegovog sadašnjeg oživljavanja.


Maksimalizam


Obilje boja


Jedna od osnovnih karakteristika maksimalizma je besramna upotreba živih nijansi. Maksimalistički interijeri prikazuju bogatu i raznoliku paletu boja i uključuju tonove dragulja, hrabre primarne boje i hrabre kombinacije. Od tamno ljubičastih zidova do namještaja s živahnim uzorcima, maksimalizam poziva na nemir boja koji unosi život i energiju u prostor. Cilj je stvoriti okruženje koje stimulira osjetila, budi emocije i izražava individualnost.


Miješanje uzoraka i tekstura


Maksimalizam potiče miješanje uzoraka i tekstura s neprekinutim entuzijazmom. Zaboravite na korištenje jednog uzorka ili teksture - maksimalizam vas poziva da bez oklijevanja kombinirate pruge, cvijeće, geometrijske printove i životinjske motive. Slaganjem različitih tekstura, poput baršuna, svile i umjetnog krzna, prostor dobiva na dubini i vizualnoj zanimljivosti. Ovaj hrabar pristup potiče atmosferu kreativnosti, entuzijazma i razigranosti.


maksimalistički dizajn


Bogato ukrašeni detalji


Maksimalizam je često potaknut gomilanjem i prezentacijom objekata. Osobne uspomene, artefakti, antikviteti i kolekcionarski predmeti ponosno su izloženi kako bi ispričali priče i pobudili nostalgiju. Od starinskih drangulija do modernih skulptura, maksimalistički interijeri postaju tapiserija sjećanja i jedinstvenih otkrića. Ove pažljivo odabrane kolekcije stvaraju osjećaj identiteta, individualnosti i eklekticizma, pretvarajući prostor u odraz osobnosti i strasti vlasnika kuće.


Dramatični naglasci i kićeni detalji


Maksimalizam je najočitiji u drami i korištenju svijetlih boja i dodataka. Raskošni lusteri, letvice i zamršeni namještaj, elementi su koji nalaze dom u maksimalističkim interijerima. Iza svakog ugla postoji prilika za raskoš, od luksuznih draperija do pozlaćenih okvira. Ovi upečatljivi detalji privlače pažnju i daju dašak luksuza, pretvarajući prostor u utočište ekstravagancije i sofisticiranosti.


Maksimalizam i prostorna igra


Maksimalizam nije ograničen na male prostore. Također dobro funkcionira u velikim sobama i otvorenim prostorima. Visoki stropovi, velika stubišta i prostrani zidovi postaju savršeno platno za maksimalistički izraz. Ispunjavanjem ovih prostora umjetnošću, velikim namještajem i odvažnim arhitektonskim elementima, možemo postići osjećaj grandioznosti i veličine.


maksimalizam u dnevnom boravku

Maksimalizam je filozofija dizajna koja nudi sveobuhvatnu alternativu popularnom minimalističkom pristupu. Slavi bogatu i raznoliku estetiku, potičući vlasnike kuća da hrabro prihvate boju, uzorak i teksturu. Uključivanjem neobičnih kolekcija, dramatičnih naglasaka i kitnjastih detalja, maksimalizam pruža priliku za samoizražavanje i odmak od uobičajenog. Bilo da se radi o grandioznoj vili ili ugodnom stanu, maksimalizam nas poziva da stvorimo prostore koji su duboko osobni, vizualno stimulativni i puni karaktera. Pa zašto ne biste oslobodili svog unutarnjeg maksimalistu?

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page