top of page
  • Soboslikar Adam

Osnovni pribor za ličenje i soboslikarske radove

Svi znamo da su nam za ličenje potrebni kist i boja. Ali ličenje nije samo to. Postoji mnogo alata i potrepština o kojima morate razmisliti ako ćete bojati zidove sami. U našem prethodnom članku Kako pripremiti prostor za bojanje, govorili smo o tome što prethodi cijelom procesu bojanja i kako to učiniti. Danas ćemo se fokusirati na pojedine alate za ličenje, za što se koji alat koristi i okvirno ćemo Vam prikazati financijsku isplativost. Osim ako ne planirate postati profesionalni ličilac, možda ćete uvidjeti da se ne isplati kupovati toliko nove opreme koju ćete koristiti jednom svakih 5 godina za redovito bojanje prostora.


Kist i bijela boja na rozoj podlozi


Prije svega - temeljito prekrivanje namještaja i podova!


Slikanje ne počinje kistom i bojom, već mnogo ranije, kada pripremamo i svoje prostorije i sebe za bojanje. U ovom trenutku na scenu stupaju razni pokrovni materijali koji će nam olakšati čišćenje nakon bojanja prostorija, a ujedno zaštititi namještaj i pod od prskanja, a time i oštećenja bojom. Postoji nekoliko varijanti cerada i folija za prekrivanje koje se bitno razlikuju po debljini. Također možete koristiti pokrovni flis. Ovo je najdeblja zaštita koja je također prikladna za mjesta koja mogu biti sklonija oštećenjima - poput pragova vrata ili određenih dijelova poda po kojima se često hoda. U usporedbi s običnim ceradama, ovaj materijal može biti i do 10 puta skuplji od regularnih materijala za prekrivanje.


Trebat će vam i klasična samoljepljiva traka. Njime ne samo da povezujete sve materijale za prekrivanje u jednu nepropusnu površinu, već ujedno i štitite utičnice ili cijevi radijatora.


Zaštita namještaja i poda od boje

Za rukovanje materijalima za pokrivanje (bilo da se u konačnici odlučite za klasičnu ceradu ili flis), obične škare bit će više nego dovoljne. No, možete uložiti i u nož za gips-ploču, koji je kvalitetniji i mogao bi biti prikladniji, posebno pri rukovanju pokrovnim flisom.


I posljednji savjet – kada oblažete prozore, ne zaboravite prozorska stakla. Ona se mogu prekriti spomenutim ceradama, ali i kartonom ili ljepenkom. Možete biti sigurni

da nakon bojanja na ovaj način nećete pronaći ni najmanju mrlju koja bi mogla pokvariti pogled s vašeg prozora.


Riješite se stare boje!


Nakon što ste pažljivo pokrili sve što bi se moglo zaprljati tijekom cijelog procesa bojanja, konačno dolazimo do samih zidova. Ali to još neće biti bojanje kao takvo - prvo moramo provjeriti da boja dobro prianja na podlogu. To uključuje struganje zidova, popravljanje mogućih ogrebotina i neravnina te temeljno premazivanje zidova.


Kistovi

Za struganje zidova trebat će nam strugalica (strugač, lopatica ili "špahtla"). Lopatica za struganje nije toliko skupa - najčešće joj je cijena oko 3€. Je li zid potrebno ostrugati ili ne, može se utvrditi jednostavnim testom. Pređete mokrim valjkom po zidu – ako se boja odmah počne ljuštiti, morate ostrugati zid. Također možete koristiti valjak za vlaženje podloge prije struganja. Za naknadno pranje žbuke (odnosno skidanje ostatka žbuke) možete koristiti klasičnu kratku okruglu četku koju ćete koristiti i kasnije prilikom bojanja, a ne morate nužno ulagati u npr. zidarski filc koji je uglavnom koriste zidari.


Ali što je s nepravilnostima?


Nakon temeljitog struganja bit će potrebno popraviti sve nepravilnosti nastale tijekom godina. Alat broj jedan bez kojeg ovo ne možete je ponovno lopatica. Koristit ćete ju za nanošenje materijala za ravnanje, kojeg god odabrali.


A čime popuniti rupe? Odgovor na ovo pitanje ovisi o dubini i veličini rupa ili ogrebotina na vašim zidovima. Ako je istrošenost veća, razmislite o upotrebi gipsa. Ali pazite! Iako je gips pristupačan, ako nikada prije niste radili s njim, nanošenje može biti komplicirano. Alternativa može biti korištenje praškastih brtvila koja su nešto jeftinija. Ali čak i ovdje morate biti oprezni s njihovom primjenom. Druga alternativa je akrilni kit čije nanošenje nije nimalo komplicirano, a cijena mu je povoljnija jer se može kupiti u manjim pakiranjima, što nije slučaj s gipsanim ili praškastim kitom.Posljednji korak prije ličenja - impregnacija!


Nakon takvih preinaka, na zidu ćete imati mješavinu materijala koji moraju biti ujednačeni. Za to će se pobrinuti primer ili impregnacija. Ona povećava prianjanje drugih premaza, a posebno je bitna ako iz jedne boje zida želite ličiti u drugu boju. Osim toga, impregnacija je odlična prevencija protiv plijesni, pogotovo u prostorijama koje su vlažnije i samim time sklonije ovom problemu.


Kist i boja

Osim primera, trebat će vam valjak i četka. Ali njih već ih imate zbog prethodnih koraka! Prilikom nanošenja impregnacije dobro će vam doći i druge vrste kistova koje ćete potom koristiti u samom slikanju. Razmislite o kupnji manje četke za finije detalje i kutne četke za teško dostupna područja.


I na kraju ono najbitnije - bojanje zidova!


Već smo detaljno govorili o tome kada koristiti kist, a kada valjak u članku o najčešćim pogreškama pri bojanju. Ali najvažnija lekcija je - stvarno će vam trebati oboje. Preporučujemo da nabavite set kistova i valjaka. Pazite da u takvom paketu bude i posuda za boju, koji su zaista neophodni ako želite da se boja ravnomjerno rasporedi po zidovima. Također razmislite o ljestvama ako ne možete nabaviti dugi valjak ili valjak s teleskopskom ručkom.


A ako mislite da je sve ovo prevelika komplikacija, a i investicija za posao koji ćete raditi jednom u 5 godina, provjerite naše usluge - mi ćemo sa zadovoljstvom obaviti posao za Vas!
0 comments

Comments


bottom of page