top of page
  • Soboslikar Adam

Plijesan u stanu: kako se riješiti i kako je spriječiti

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo s tipičnom plijesni na zidovima. Takve mrlje ne samo da nisu estetski privlačne, već njihove spore uništavaju naše zdravlje. Postoji nekoliko načina kako plijesan može nastati u raznim dijelovima naših domova. Prema tome se odabire način na koji će se boriti protiv nje ili čak spriječiti njezinu pojavu. Stoga u nastavku donosimo pregled onoga što kao laik trebate znati o plijesni.


Kako nastaje plijesan?

Ako ste se već susreli s plijesni u stanu, onda zasigurno znate da je to dugotrajna borba koja se ponekad čini beskrajnom. Neprestano kupovanje "zagarantiranih sredstava" koja uvijek obećavaju brda i doline, ali dugoročni rezultat ne vodi nikamo. No, krenimo od početka. Zašto zapravo nastaje plijesan? Zašto se pojavljuje na istim mjestima?

Plijesan na zidu

Zapravo se sve vrti oko vlažnosti zraka i njegove cirkulacije. U slučaju loše cirkulacije zraka, zrak može biti previše suh ili vlažan, a nijedna od te dvije situacije nije idealna. Suhi zrak nam ne odgovara i teško dišemo u takvom okruženju. S druge strane, previše vlažan zrak potiče stvaranje već spomenute plijesni. Optimalna vlažnost zraka u zatvorenom prostoru trebala bi se kretati između otprilike 40-60%. Ako primijetite da vlažnost u Vašoj sobi ne odgovara tom rasponu možete koristiti ovlaživače ili isušivače zraka, ovisno o potrebi. Rizik od stvaranja plijesni povećava se upravo kod vlažnosti iznad 60%. U prostorijama dolazi do stvaranja više pare koja nema gdje pobjeći i počinje se skupljati na najhladnijim mjestima. Tamo se zatim postupno počinje stvarati plijesan.


Rizična mjesta u kući

Vlažnost zraka nije nešto što se pojavi samo od sebe. Na nju često utječemo sami svakodnevnim životnim navikama. Uobičajeni kućanski poslovi bitno utječu na vlažnost u kući. Ako imate plijesan u kuhinji najvjerojatnije je uzrokovana kuhanjem ili pečenjem. Problem se može riješiti vrlo jednostavno kupovinom kvalitetne nape koja će višak vlage izvući van. Sljedeća prostorija koja je vjerojatno najosjetljivija na vlagu svakako je kupaonica. Prilikom tuširanja ili sušenja rublja isparava velika količina pare koja uzrokuje visoku vlažnost. Stoga je iznimno važno redovito provjetravati prostorije da se ova vlaga ne nakuplja na jednom mjestu.

U drugim dijelovima stana vlaga može biti uzrokovana neodgovarajućim rasporedom namještaja u prostoriji. Ako ne ostavite razmak između pojedinih zidova i samog namještaja, zrak prestaje kružiti i počinje se kondenzirati upravo na ovim skrivenim mjestima. Isto vrijedi i za sobne biljke. Ako ste ljubitelj biljaka i Vaš stan je zapravo prava mala džungla, važno je da redovito provjetravate, a u nekim slučajevima čak i da nabavite ovlaživač zraka.

Kako se riješiti plijesni

Međutim, svaki dom je drugačiji. Neke plijesni mogu biti uzrokovane već prilikom same gradnje. Sa širokom upotrebom plastičnih prozora koji zatvaraju prostor do te mjere da zrak više nema kamo pobjeći, rizik od pojave plijesni naglo se povećao. Upravo zato budite vrlo oprezni i birajte kvalitetne plastične prozore.


Kako spriječiti nastanak plijesni?

Glavni protuotrov protiv plijesni je cirkulacija zraka. Najučinkovitiji način prevencije upravo je redovito provjetravanje svih prostorija. Provjetravanje bi trebalo biti kratkotrajno i intenzivno. Nije potrebno cijeli dan držati prozor otvorenim. Ponekad se možete poslužiti i običnim ventilatorom koji će jednostavno ubrzati cirkulaciju zraka.

Općenito je važno ukloniti izvore nepotrebne vlage. Pogledajmo to na konkretnim primjerima. Naime, kod kuhanja koristite kvalitetnu napu koja će usisati sav vlažan zrak. Nakon što operete rublje probajte ga sušiti vani jer ćete time uvelike spriječiti nakupljanje vlage u prostorijama. Također obratite pažnju na kućne akvarije, posebno u slučajevima kada se nalaze u manjim prostorijama. Općenito se usredotočite na raspored namještaja u Vašem domu i potražite sva mjesta koja su sklona pojavi plijesni. Obično su to kutovi koji nastaju kada namještaj stavite preblizu jedan drugome, pa zrak nema gdje pobjeći i zadržava se na jednom mjestu.

Napa u kuhinji

Što učiniti s postojećom plijesni?

Borba s već postojećom plijesni bi trebala imati dvije faze. Prvo na redu je rješavanje same plijesni. Važno je procijeniti koliko je plijesan na zidovima već narasla. Ako infekcija zidova još nije ozbiljna, s njom se možete boriti i sami. Postoji veliki broj antifungalnih sredstava. Možete isprobati i narodne savjete poput korištenja vapna ili modre galice. No, imajte na umu da se u tim slučajevima radi samo o kratkoročnom rješenju.

Struganje plijesni

No, kada Vam se plijesan popne do glave, bit će svakako potrebno riješiti situaciju puno temeljitije od korištenja pripravaka kupljenih u drogeriji. Bit će potrebno sastrugati žbuku sa zidova, i to ne samo u području vidljive plijesni, već i barem pola metra od mrlje od plijesni. Žbuku je zatim potrebno tretirati dezinfekcijskim sredstvima koja će Vaše zidove zaista osloboditi same plijesni. Prije nego što na zid nanesete novu boju, nemojte zaboraviti na temeljni sloj impregnacije. Upravo će Vam impregnacija osigurati pravu dezinfekciju. Međutim, ako niste sigurni u sebe i niste dovoljno vješti da sami obavite takve popravke u kući, nema boljeg rješenja nego da pozovete stručnjaka. Umjesto tradicionalnih zanata možete pokušati koristiti Adamove usluge jer Adam ima najveću mrežu provjerenih soboslikara u Hrvatskoj.

Rado ćemo Vam pomoći čak i u složenijim situacijama od klasičnog bojenja interijera. Druga, jednako važna faza borbe protiv plijesni je bez sumnje uklanjanje uzroka njezina nastanka. Samo tako ćete postići dugoročno i kvalitetno rješenje te se nećete morati bojati kada i gdje će se mrlja na zidu ponovno pojaviti.

0 comments

תגובות


bottom of page