top of page
  • Soboslikar Adam

Potpuni vodič za ekološke boje

Naše kuće su više od betona i drveta! To je mjesto koje će nam pružiti osjećaj udobnosti i sigurnosti. One su odraz našeg uma i naših estetskih ideja! Pružimo im potrebnu pažnju kako bi postali naša zemlja snova! Dajemo vam potpuni vodič za ekološke boje....


Možda mislite da je odabir prave nijanse boje za vašu kuću jedina briga koju ćete imati kada odlučite napraviti neke promjene? Pa da vam kažemo, možda i nije tako! Trebate imati na umu da će vrsta boje odrediti gotov rezultat, ali također mora biti bezopasna za vaše ukućane i vaše zdravlje.


Dizajn kuhinje

Sastav vrsta boja


Osnovna boja

Osnovna boja sadrži boju i vezivo, poznata kao smolu, koje im pomaže da se umetnu u otapalo (tekuća baza), tako da se može nanositi na površine.


Akril i lateks

Akrilne i lateks boje su na bazi vode. Komponente akrilnih boja su pigment (boja), vezivo i voda. Što se tiče onih od lateksa, tu je voda i sredstvo za spajanje!


Uljane boje

Uljane boje sadrže više sintetičkih materijala. Pigment je boja i obično je prah. Vezivo u uljanoj boji je laneno ulje. Otapalo može biti razno, ali najčešće je to terpentin ili mineralni alkohol.


Razmazana boja

Kao što možete zamisliti, boje na bazi vode ekološki su prihvatljivije od bilo koje boje na sintetičkoj bazi. Iako se tradicionalno vjeruje da su boje koje traju dulje one s jakim kemikalijama. Ova se ideja promijenila s razvojem tehnologije i novih materijala.


Kako biti siguran da je moja boja ekološki prihvatljiva?


U ožujku 1992. u Maastrichtu EU je potpisana i počela se koristiti EEC Uredba 880/1992, koja je ustalila znanstvenu provjeru o tome je li proizvod ekološki prihvatljiv ili ne. Glavni cilj ovog programa bio je razjasniti da su ekološki prihvatljivi proizvodi jednako učinkoviti i jednako dobre kvalitete kao i oni na kemijskoj bazi. Od tada svaki ekološki proizvod ima oznaku Eco Hallmark! Ako je vaša boja ekološki prihvatljiva, potražite oznaku!


EU Ecolabel


Odaberite dobro!


Zašto je važno odabrati ekološke boje, posebno za unutarnje bojanje vaše kuće? Prosječna osoba kod kuće provede između 48-50 sati mjesečno! Spavanje nije uključeno! Zamislite da morate živjeti na mjestu gdje su kemijske razine boja 10 puta veće od VOC-a na otvorenom (izvor)!


Biti koristan za okoliš nije od pomoći samo budućim generacijama, već je učinkovito i za naše zdravlje! Zato brigu o okolišu trebamo učiniti stilom života, a ne samo dužnošću!
0 comments

Comments


bottom of page