top of page
  • Soboslikar Adam

Psihologija boja i koju boju odabrati za bojenje sobe?

Ako ste ponekad otvorili barem jedan katalog boja, dobro znate da je odabir odgovarajuće boje za bilo koju prostoriju ponekad prava znanost i od toga Vam se može zavrtjeti u glavi. Na trenutak pokušajte uočiti razliku među bojama i pojedinačnim nijansama i vidjet ćete da će Vam brzo biti dosta. Gotovo je nemoguće izabrati pravu boju, i to ne samo zbog neodlučnosti. Upravo zato Vam donosimo jednostavne upute za odabir prave boje za bilo koju prostoriju. Pričat ćemo o tome kakve boje su prikladne za dječju sobu te koje odgovaraju za kuhinju ili kupaonicu.


Kakva boja, takvo raspoloženje

Krenimo od samog početka. Kako je uopće moguće da svaka boja ima drugačiji utjecaj na nas? Vjerojatno svi znamo one tipične definicije - crvena je agresivna, plava je za dječake a roza za djevojčice. Asocijacije koje si sami stvaramo mogu imati različite uzroke.

Paleta boja

Neke od naših asocijacija su genetski uvjetovane. Majka priroda nas uvijek štiti i stoga je osmislila nekoliko načina kako nas upozoriti na ono što bi nam na neki način moglo ugroziti život i zdravlje. Prisjetimo se samo bogatih nijansi crvene boje na gljivi muhari - ona doslovno vrišti da je otrovna. Mogli bismo pronaći stotine sličnih primjera. Ukratko, nekim bojama prirodno dodjeljujemo osobine, dok druga značenja učimo tijekom života. Neka, koja prirodno podliježu trendovima, preuzimamo iz društva u kojem se nalazimo. Znali ste da je plava boja prije bila boja za djevojčice? Te asocijacije se mijenjaju s vremenom. A mi sami onda te boje spajamo s raznim iskustvima i uspomenama. Ako ste primjerice tijekom praznika spavali kod bake pod rozom dekom, roza boja će Vas uvijek podsjećati na praznike, mir i bezbrižnost.Čimbenici koji utječu na naš izbor

Ako zanemarimo sve već spomenute psihološki uvjetovane čimbenike koji stvaraju naš odnos prema bojama, na sam odabir boje za interijer više utječu fizički faktori. Boje općenito možemo podijeliti na tople i hladne. Tople boje nas uvijek zagrijavaju i potiču, u nama izazivaju emocije. Zato su odlične za zajedničke prostorije poput dnevne sobe, kuhinje ili dječje sobe. Na drugu stranu, hladne boje nas više opuštaju i odgovaraju prostorijama gdje se želimo opuštati, odmarati ili se na trenutak usredotočiti sami na sebe - odnosno spavaćim sobama, kupaonicama i radnim mjestima.

Dizajn interijera

Sljedeći čimbenik o kojem je važno misliti pri odabiru savršene boje je koliko svjetlu ili bogatu boju želimo koristiti. To izravno ovisi o karakteristikama prostorije koju želimo obojiti. Ako se radi o maloj sobi onda je nabolje koristiti svijetle boje koje će posvijetliti cijeli prostor a samim time i vizualno povećati. Međutim, općenito se smatra da su neutralna i svijetle boje bezvremenske i da će savršeno odgovarati šarenom namještaju. Naravno, najbolje bi bilo da boju zidova birate na kraju, kada ste već odabrali namještaj. Tako ćete uskladiti cijeli interijer i neće vam se slučajno dogoditi da se boja kauča ne uklapa s bojom zidova.


No, što onda označavaju pojedine boje?

Ako i dalje tražite koja boja je ona prava, proučit ćemo svaku boju za sebe. Možda Vas navedemo na pravi put da napokon možete odabrati onu pravu boju za Vašu sobu. Zlatna trojka, siva, crna i bijela su osnovne boje. Uglavnom ih slažemo u kombinaciji s drugim bojama. Bijela je, međutim, iznimka o kojoj ćemo se još baviti u detalje. S crnom oprezno! Birajte ju mudro jer će Vam značajno smanjiti prostor.

Plava je dobra. A ne razmišljamo o njoj kada biramo pravu boju za bojenje. Ako odaberete njezinu svjetlu varijantu, to je boja mira koja povećava produktivnosti. Zato je savršen odabir za kupaonicu ili radno mjesto. Međutim, oprezno s tamno plavom, može Vam stvoriti određenu napetost. Kraljevsko plava je već znak luksuza.

Plava mrtva priroda

Sličan primjer je i ljubičasta. Ona se inače smatra luksuznom ili ekstravagantnom bojom. Tamno ljubičasta je vrlo reprezentativna i stoga odgovara zajedničkom prostoru. Dok je na drugu stranu, boja lavande veoma umirujuća. Dakle nećete pogriješiti ako boju lavande odaberete za spavaću sobu.

Sljedeća umirujuća boja koja utječe na produktivnost je zelena. To je boja prirode i zbog toga ima opuštajući učinak. Zelena boja također označava i nove početke, stoga savršeno odgovara spavaćoj sobi ili radnom mjestu. Posljednjih godina posebno su omiljene žuta i narančasta. Naime, obje su veoma energične, društvene i pružaju osjećaj da će nas zagrijati. Štoviše, žuta je savršena u vizualnom povećanju i osvjetljavanju svakog prostora. U žutu i narančastu boju možete obojiti dnevni boravak, kuhinju, dječju sobu ili primjerice blagovaonicu.


Za dječju sobu djevojčica automatski se nudi roza boja. No nemojte se bojati iskoristiti tu boju i za vlastitu spavaću sobu. Ta boja ljubavi umirit će Vas nakon cijelog dana provedenog na poslu. Jedina boja s kojom stvarno treba biti oprezan je crvena. Osim što je boja moći, u isto vrijeme je i agresivna boja. Zato je koristite samo u malim količinama primjerice u dnevnoj sobi ili u nekom većem prostoru u kojem će se izgubiti.

Crvena nijansa zida

Nema bijele do bijele

Bijela je ta najzahvalnija boja. Vjerojatno svatko od nas ima jednu prostoriju koja je jednostavno bijela. Ali možda Vam se dogodilo da ste nakon navodno jednostavnog bojenja bijelom sami sebi rekli da to nije TA bijela kakvu ste zamislili. Ne znate ni što Vam se na njoj ne sviđa, ali znate da nije dobra. Naime, odabrati odgovarajuću bijelu boju nije tako jednostavno. Ako posjetite trgovinu s bojama, vidjet ćete da i bijela boja može biti s puno dodataka koji se razlikuju prema pigmentu - standardni, plus, bonus, polarni ili profesionalni. Standardna bijela boja ima malo bijelog pigmenta jer se koristi u prostorijama poput garaža i podruma. Boje poput polarne i profesionalne su najkvalitetnije. Djeluju izrazito čistima i prostoriji pružaju više svjetla.


Ako Vam se to sve čini kao beskorisna kemija i gubite se u velikim količinama informacija, najjednostavnije je naručiti soboslikara i jasno mu reći kako ste zamislili izgled prostorije. Mi u Soboslikar Adamu vjerujemo da bi obojiti prostoriju trebalo biti lako poput naručivanja taksija. Stoga u miru odaberite datum, vrijeme i boju, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo. A Vaš prostor će biti obojen prije nego stignete odabrati boju. Sve to možete dobiti po vrhunskoj kvaliteti od profesionalnih soboslikara! Naime, Soboslikar Adam ima najveću mrežu provjerenih soboslikara u Hrvatskoj.

Bijeli interijer0 comments

Comentarios


bottom of page