top of page
 • Soboslikar Adam

Savjeti kako doma poticati kreativnost kod djece


Kreativnost ima mnogo oblika, od crtanja i slikanja, preko pisanja i čitanja, plesa do umjetnosti, raznih aktivnosti i ručnih radova. Često se susrećemo sa stajalištem i zabludama da je kreativnost nešto s čime se čovjek jednostavno rodi. Međutim, kreativnost je samo djelomično urođena, dok mnogo veći utjecaj na kreativnost ima kreativnost koja se uči tijekom života i stječe iskustvom.


Kreativno slikanje za djecu

Tražite način kako poduprijeti kreativnost kod Vaše djece? Inspiraciju možete pronaći u sljedećim savjetima i aktivnostima koje djeci pomažu razviti njihove kreativne sposobnosti i u potpunosti iskoristiti njihov potencijal.


Zašto je važna kreativnost kod djece?


Osim toga što je kreativnost jedna od ključnih vještina 21. stoljeća, biti kreativan je korisno za osjećaj smirenosti i cjelokupnog mentalnog zdravlja. Prednosti kreativnosti za djecu su beskonačne. Kreativnost poboljšava samopoštovanje Vašeg djeteta, njegovu motivaciju i motoričke sposobnosti, sposobnost rješavanja problema i kako se nositi s teškim osjećajima, njihov pogled na svijet i povećava šanse za budući uspjeh.


Djeca se redovito razvijaju i uče uz igru. Tijekom igre dječjim igračkama djeca upravljaju s materijalima, izražavaju se verbalno i neverbalno, stupaju u interakciju i isprobavaju razne uloge. Djeca igrom razvijaju samopouzdanje, komunikaciju, prirodnu radoznalost i želju za istraživanjem svijeta oko sebe. Zahvaljujući maštovitoj i kreativnoj igri, djeca uče biti snalažljiva, kreativno razmišljati te razvijati svoju maštu.


Sposobnost stvaranja i kreativnost su vještine koje se mogu poticati i razvijati tako da Vašem djetetu osigurate kreativni prostor za samorefleksiju i mogućnost da se izrazi.


10 savjeta kako poticati kreativnost kod djece


Stvorite u Vašem domu kreativni kutak


Kako bi dijete moglo biti kreativno, za to mu je potreban prostor, alat i materijal. Pronađite u svom domu mjesto gdje bi djeca bezbrižno mogla stvoriti svoj nered. To ne mora biti cijela prostorija, savršeno će poslužiti kutak jedne prostorije ili stol. Stvorite djetetu kreativni kutak gdje se može ostvarivati bez da stalno misli na nered i njegovo čišćenje. U taj kutak mu stavite stvari koje može koristiti za maštovite igre poput primjerice stare odjeće, zakrpa, kocki za slaganje, pastela i ostalog likovnog pribora, pair, karton, kutiju, ostatke tkanina...


Upoznajte dijete sa svim mogućnostima


Ponekad se može dogoditi da ne znate što bi moglo zainteresirati Vaše dijete. Ohrabrite ga da isproba razne aktivnosti poput pjevanja, plesa, slikanja, kazališta i ostalih. Dijete će si tako odabrati ono što ga interesira te u kojem će se području kreativno razvijati.


Kreativni stol za djecu

Ograničite vrijeme pred ekranom


Često provođenje vremena za računalom, video igricama ili televizorom može ograničiti kreativnost djece. Umjesto da vrijeme provode istraživanjem novih mogućnosti i razvijanjem svojih vještina, to što se upravo prikazuje pred njim na ekranu mu odvlači pozornost. Potičite dijete da se igra, razmišlja i stvara, umjesto da bez razmišljanja gleda u razne ekrane.


Provodite vrijeme vani


Prednosti prirode su za dječji razvoj jednostavno beskonačne. Priroda se stalno mijenja i time pruža razne mogućnosti za istraživanje, kreativnost i rješavanje problema. Priroda i svijet oko nas inspirira dijete na razmišljanje, ispitivanje, stvaranje pretpostavki i razvijanje kreativnog razmišljanja. Djeca se mogu igrati i graditi kule od pijeska, od granja graditi kućicu za vilenjake i razna bića, kuhati od blata ili jednostavno ležati na zemlji i promatrati nebo.


Pustite dijete neka se dosađuje


Danas zaista postoji mnogo načina kako zaposliti djecu - kućanskim poslovima, vremenom provedenim ispred ekrana, video igrama, aktivnostima u slobodno vrijeme i raznim hobijima. Čak i ako je to dobro iskorišteno vrijeme, ono ne tjera Vaše dijete da smišlja nove načine kako si samo osigurati zabavu, što opet sprječava razvijanje kreativnog razmišljanja.


Stoga ostavite djetetu vrijeme da se dosađuje. Tako će se naučiti kontrolirati svoj raspored i kako se nositi sam sa sobom. Dosada je bitna za razvoj motivacije, organizacije, organizacije vremena i spoznaje vlastitih interesa i potreba. Dosada također potiče djecu na originalne ideje i aktivnosti.


Ne tjerajte dijete da radi ono što ne želi


Prihvatite to o čemu Vaše dijete pokazuje interes, umjesto da ga tjerate na nešto što ga ne zanima. Primjerice, ako Vaše dijete rado boji, potaknite ga da isproba slične aktivnosti poput crtanja i slikanja. Ako Vaše dijete nije zainteresirano za glazbu, prisiljavanje na aktivnosti povezane s glazbom bi ga vrlo vjerojatno uznemiravale, smanjilo interes za tu aktivnost i cjelokupan efekt bio bi kontraproduktivan.


Razvijajte vještine rješavanja problema


Pokažite djetetu da postoji više od jednog načina korištenja određene stvari te da tako postoji i više načina rješavanja određenog problema. Primjerice olovka nije samo za pisanje i crtanje. Od olovke možete napraviti štapić ili šipku te od nje izgraditi mini tvrđavu. Niti stara majica ne mora odmah završiti u smeću, pisanje po starim majicama je sljedeća kreativna aktivnost koju će svako dijete odmah zavoljeti. Tako se djeca uče promišljati o raznim alternativama i gledati na svakodnevne probleme s druge perspektive.


I Vi budite kreativni


Djeca uče promatranjem i oponašanjem, a upravo ste Vi uzor za Vaše dijete. Ako djetetu želite pokazati da cijenite kreativnost, budite mu inspiracija u tome što radite. Započnite doma neku novu kreativnu, izrađujte nove stvari, počnite s rekonstrukcijom i uređenjem doma, upoznajte nova mjesta i nove ljude, okružite se kreativnim stvarima i zajedno s djetetom radite razne kreativne aktivnosti. Nemojte zaboraviti pritom dijeliti svoje osjećaje i razgovarati o kreativnosti.


Podržavajte umjetničke aktivnosti


Bojenje djeteta

Umjetnost je način izražavanja koje razvija maštu. Kroz slikanje, kiparstvo, kolaže, glinu, crtanje čovjek izražava svoje osjećaje i ideje. Oblikovanje likovnih materijala pruža nam osjećaj slobode te istovremeno pospješuje usredotočenost i koncentraciju. Umjetničke aktivnosti grade samopoštovanje jer kod djece stvaraju osjećaj uspjeha i vuku ih novim stvaranjima.


Pitajte i pustite dijete da postavlja pitanja


Postavljanje pitanja je učinkovit način kako navesti dijete da izrazi svoje ideje i misli, kako ga navesti da razmišlja o svijetu i dijeli svoja stajališta. Dijete Vas može iznenaditi svojim maštovitim odgovorima, što opet dalje razvija njihovu maštu.


Pustite dijete da upozna stvarni svijet


Kontakt sa stvarnošću je iznimno važan za svakog čovjeka, stoga ni djeca nisu iznimka. Naučite dijete da promatra svijet oko sebe, tražite razne informacije i zajedno pričajte o problemima i mogućim rješenjima. Nemojte izbjegavati pitanja, čak ni ona iz područja ekonomije, okoliša, odnosa ili seksualnosti. Odvojite potrebno vrijeme kako biste se posvetili raznim problemskim situacijama iz svakodnevnog života i pokušajte osmisliti nekoliko mogućih scenarija za rješenje problema. Upravo je to odličan način za razvoj kreativnosti.


Cijenite trud i ne ocjenjujte


Neki radovi mogu biti prekrasni i prepoznatljivi po uloženom trudu, dok drugi mogu biti jednostavni i nedovršeni. Ako Vas dijete zamoli za Vaše mišljenje, uzmite u obzir jedinstvenost njegovog rada, upornost i dosljednost. Međutim, nemojte kritizirati dijete i ne tražite savršenstvo. Umjesto toga ocijenite njegov trud da ideju pretvori u stvarnost. Obratite pažnju na njegov napredak i sposobnost da zamišljeni projekt odradi do kraja. Dajte mu do znanja da vjerujete u njegove sposobnosti. Takav pristup ima pozitivan utjecaj na samopoštovanje djeteta.


Igre i aktivnosti kod kuće za razvoj kreativnosti i mašte


 • Zajedničko čitanje i pričanje priča

 • Kućni projekti (bojenje zidova, uređenje sobe, rekonstrukcija)

 • Verbalne aktivnosti - od dječjih pjesmica, preko zagonetki, pa sve do smišljanja tekstova za poznate melodije

 • Interaktivne igračke

 • Oblikovanje

 • Origami slagalica

 • Izrada kostima i maski

 • Eksperimenti (znanstveni eksperimenti, miješanje boja...)

 • Igra u dvorištu i vrtu (kopanje po zemlji, igra u blatu, pomoć pri vrtlarskim poslovima, berba raznih plodova i sl.)

 • Kuhanje i izrada kolačića od tijesta

 • Izrada kuće za lutkice od kartonskih kutija


Boje za djecu

Iskoristite svestranost papira za razne projekte


Papir je vjerojatno najomiljeniji materijal za izradu te nudi razne mogućnosti. Dijete ga može koristiti na razne načine, može ga slagati, rolati, trgati, rezati i izrezivati. Može ga spajati ljepilom, ljepljivom trakom, spajalicama, gumicama, koncem, iglama... Osim toga postoji nekoliko vrsta papira: obični, papir u boji, novine, tapete, maramice ili krep papir. Na papiru se može crtati, bojiti ili otiskivati razne slike i oblike za bojenje. Dijete od papira može izrađivati raznolike stvari i koristiti ga na različite načine.


Kreativnost se ne može naučiti, ali može se razvijati i to od ranog djetinjstva. Ako je dijete talentirano za nešto to ne znači da na sebi više ne mora raditi. Upravo suprotno. Stoga kreativnost potičite od najranije dobi, idealno u prvih šest godina života kada se osobnost najviše razvija.
0 comments

تعليقات


bottom of page