top of page
  • Soboslikar Adam

Što je impregnacija i kada je koristiti?

Planirate li bojati kuću ili stan, vjerojatno ste već čuli za moguću potrebu impregniranja zidova prije bojanja. Ako se dvoumite je li impregnacija neophodna u vašoj situaciji ili ne znate što je impregnacija i kako se koristi, ovaj članak je namijenjen vama. Rado ćemo odgovoriti na Vaša pitanja.


Soboslikar i impregnacija zidova

Impregnacija ili “primer” zidova važan je korak u bojanju koji može pospješiti prianjanje boje, poboljšati sjaj ili čak pomoći u prekrivanju mrlja. To je u osnovi završna obrada zidova koja se nanosi prije bojanja. Radi na pripremi površine i osigurava da boja bolje prianja na površinu i da je izdržljivija. Primeri djeluju kao temeljni premaz i stvaraju temelj za besprijekornu boju. Uvijek biste trebali koristiti temeljni premaz ako trebate prekriti nesavršenosti, mrlje ili neutralizirati boju površine prije bojanja, jer on stvara temelj za glatko nanošenje boje.


U većini slučajeva, slikari preporučuju korištenje jednog sloja impregnacije prije dva sloja odabrane boje kako bi se postigao profesionalni rezultat. Impregnacija osigurava bolje prianjanje premaza na površinu. Bez primera, premaz se može oljuštiti ili odlijepiti s površine.


Drugi važan razlog za provedbu primera je njegova sposobnost povećanja otpornosti na vlagu. Kod bojanja u područjima s visokom vlagom, kao što su kupaonice ili kuhinje, impregnacija će spriječiti vlagu da ošteti premaz. Najčešće se koristi na zidovima od gipsanih ploča, gipsanim i betonskim površinama. Prije penetracijskog premaza potrebno je provjeriti je li površina suha i bez prašine i drugih čestica.


Impregnacija


Funkcija impregnacije je ojačati nekohezivne podloge, ujednačiti upojnost podloga i povećati adheziju sljedeće površinske obrade. Impregnaciju najčešće koristimo za modifikaciju površine nakon struganja originalnih premaza ili nakon skidanja tapeta. Čak će i premaz s dobrom sposobnošću prodiranja u temeljni sloj prodrijeti samo do dubine od 1 mm na površinama koje su obično izložene vremenskim prilikama.

Impregnacija neće prodrijeti u nekohezivne donje slojeve žbuke ili gips ploče. Primer stvara čvrst površinski sloj. Ako upojnost podloge nije na svim mjestima jednaka, za ujednačavanje možemo koristiti impregnaciju. Takvo prodiranje je posebno dokazano kod silikatnih materijala za boje.


Ukoliko imamo tvrdu i neupijajuću podlogu, impregnirajući premaz možemo koristiti i kao vezivo između podloge i naknadne površinske obrade.


ličilac i prajmer


Negativnim aspektima impregnacije može se smatrati viša cijena u odnosu na premaze bez impregnacije, dugotrajno nanošenje (to je jedan sloj uključujući vrijeme potpunog sušenja prije nanošenja boje). Važno je slijediti upute proizvođača impregnacije na pakiranju. Naši slikari će se rado posavjetovati s Vama o potrebi impregnacije prije bojanja i odrediti potrebne korake specifične za Vaše bojanje. Zato se ne ustručavajte i slobodno nas kontaktirajte unošenjem neobvezujućeg zahtjeva na našoj web stranici.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page