top of page
  • Soboslikar Adam

Usporedba cijena: naručiti soboslikara ili se sami upustiti u bojanje?

Prije ili kasnije svatko se pronađe u situaciju kada je potrebno obojiti stan, bilo zbog toga što se seli u novi stan ili ukratko zbog redovite obnove ili uljepšavanja doma. Uz to se veže neizbježno pitanje, hoćemo li sami obojiti stan ili ćemo nekoga pozvati. Svi zasigurno iz djetinjstva pamtimo to da su naši roditelji bili sposobno gotovo sve napraviti sami, uključujući i krečenje - narod “uradi sam” majstora to zasigurno neće poreći. Naravno, ako živite u gradu često se može dogoditi da pri ruci nemate radionicu u koju biste mogli odlagati sav potreban alat za razne poslove u kućanstvu. Stoga, kada ćete odlučivati o tome kako ćete bojiti dom, svakako ćete razmišljati o tome da li se više isplati kupovati sav alat ili je jednostavnije nekome platiti za taj posao. Zato smo napisali ovaj članak u kojem ćemo za Vas usporediti prosječne cijene “uradi sam” poslova s cijenom naručivanja soboslikara.

Vyplatí se profesionální malíř

Bojam i uživam


Za pravilno bojenje interijera nisu dovoljni samo kist i boja. Stoga Vas čeka, ako naravno nemate doma sve alate, veća kupovina raznovrsnih proizvoda. Kod nekih će Vam biti potreban savjet stručnjaka, dok ćete druge moći naručiti klikom miša putem online trgovine.


Za početak, dobro je misliti na pripremu same prostorije koju namjeravate bojiti. Ako u prostoriji ostane namještaj, potrebno ga je prekriti zaštitnom folijom i pričvrstiti trakom. Taj korak je jedan od jeftinijih, stoga cijenu tih proizvoda nije potrebno ni navoditi.


Međutim, što zahtijeva već određenu pripremu, je priprema zidova prije samog bojenja. Tu se pojavljuje nekoliko pitanja. Radi li se ovdje o prvom sloju premaza, potrebno je ispitati koliko su kvalitetni slojevi koji se već nalaze na zidu te hoće li izdržati još neko vrijeme. Test je poprilično jednostavan - dovoljno je uzeti čisti valjak, namočiti ga i prijeći njime po staroj boji. Ako se slojevi počnu guliti, morat ćete ih ukloniti.


Struganje zidova je tehnički vrlo jednostavno, ali može Vam uzeti puno vremena i energije. Ako Vam to ne predstavlja problem dovoljno je kupiti strugalicu ili špahtlu. Njihova cijena kreće se oko 1.60 - 2.10 EUR. Uz to, možete ju iskoristiti i prilikom popunjavanja eventualnih rupa koje se mogu pojaviti i nakon uklanjanja žbuke. Ako se radi o manjim pukotinama, gipsani kit će biti sasvim dovoljan, a njegova cijena ne prelazi 4.20 EUR. Ako su pukotine veće, potrebno je betonirati ili radije prepustiti stvar stručnjacima.

Posljednji korak prije bojenja je završna priprema zida. Ona pomaže ujednačiti površinu zidova i zbog nje boja ostaje na podlozi dulje i bolje. Priprema zida obično košta otprilike 10.5 EUR. Nanošenje završnog sloja prije bojenja će znatno produžiti trajanje premaza i samim time životni vijek boje.

Penetrace při malování

A sada bismo se mogli osvrnuti na sam proces bojenja. Najteži zadatak je odabrati tu pravu boju. U današnje vrijeme zaista nije problem ako niste stručnjak i ne znate razliku između različitih vrsta boje. Nije bitno ako ne znate razliku između disperzivne i vinil boje. Najvažnije je da znate gdje se nalazi trgovina s bojama i gdje možete pronaći stručnjaka. Čak i ako ne želite savjet kod odabira boje, dobro je imati na umu što sve može utjecati na taj proces. Primjerice za boju u dječjoj sobi preporučuje se da bude otporna čak i na one najveće nepodopštine Vaših mališana. Boja u kupaonici morat će biti otporna na vlagu, stoga je u tom slučaju dobro koristiti prozračnu vrstu premaza. Uz to, neke boje imaju dezinfekcijska i antifungalna svojstva što savršeno odgovara mjestima koja su podložna takvim oštećenjima.


Kao što možete vidjeti, izbor boje uopće nije jednostavan. Zamislimo primjerice da bojite sobu čija je tlocrtna površina 12 m2. Potrebna su dva sloja i potencijalno još jedan. Za tu površinu potrebno nam je otprilike 6,5 kg boje. U takvom slučaju preporučujemo radije kupiti 7 kg da Vam usred posla ne ponestane boje. Dvije kante boje od 4 kg koštaju otprilike 16.70 EUR ovisno o kvaliteti i vrsti boje.


Naravno, ne smijete zaboraviti na kistove, valjke, posude za boju i miješalicu za boju. Ako ne planirate otvoriti soboslikarski obrt, dovoljno će biti da kupite soboslikarski set. Oni sadrže sve što Vam treba, a uz to su isplativiji od toga da kupujete sve te stvari pojedinačno. Cijena najjeftinijih setova kreće se od 8 EUR, a s porastom cijene raste i broj alata koji dolaze sa setom.


Sigurna oklada - soboslikar

Malířský váleček

Bojenje interijera po principu "sam svoj majstor" je velika briga i danas je sve češća pojava da ljudi naruče soboslikara da obavi taj posao. Međutim, cijene se vrlo često prilično razlikuju i ponekad se teško snaći u tome zašto jedan soboslikar za bojenje istog prostora ponudi dvostruko veću cijenu od nekog drugog. Dvostruko veća cijena ne znači uvijek dvostruko veću kvalitetu. Ponekad može biti upravo suprotno. Na što se onda treba usredotočiti? Konačna cijena će sigurno ovisiti o veličini prostorije i o tome u kakvom su stanju Vaši zidovi. Standardna usluga bi, osim samog bojenja interijera, također trebala uključivati prekrivanje podova, sitne popravke žbuke i naravno čišćenje nakon bojenja. Pripazite kod navođenja većih popravaka i uklanjanja tapeta jer to ne zna svatko napraviti kako treba. Prosječna cijena bojenja jedne prostorije kreće se oko 125 EUR ovisno o veličini i stanju prostorije. Za točnu procjenu cijene možete posjetiti naš online kalkulator cijene soboslikarskih usluga.


Međutim, potrebno je računati na to da u velikim gradovima ponekad može biti pravi izazov pronaći kvalitetnog majstora. Oni su često poprilično zauzeti, stoga je s njima teško dogovoriti termin koji će odgovarati i Vama i majstoru. Upravo zato je tu Soboslikar Adam. I mi smo bili u takvoj situaciji i upravo zato smo se to odlučili promijeniti. Surađujemo s najboljim soboslikarima u gradu a zahvaljujući najvećoj mreži soboslikara u Hrvatskoj Soboslikar Adam će se u potpunosti prilagoditi Vašem rasporedu. Za svaki soboslikarski posao zovemo soboslikara koji je upoznat s tehničkim pitanjima koja su se javila i s njima ima iskustva. I to sve za jednu od najboljih cijena u gradu.


Uz par jednostavnih koraka možete si naručiti soboslikara na termin koji će Vam u potpunosti odgovarati. Jednostavno ispunite potrebne podatke o prostoru koji želite obojiti, odaberite boju prema svojim preferencijama, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. Vjerujemo da bojenje interijera ne mora biti problem i veći pothvat, već da bi trebalo biti jednostavno poput kupovine u internet trgovini.


Konačna usporedba


Nakon što zbrojimo sve stavke koje su potrebne kako biste izveli bojenje kuće sami, dolazimo do ukupnog iznosa koji se kreće oko 65 EUR. Ostali faktori poput kvalitete boje, svi soboslikarski alati i proizvodi ili opseg popravaka koje smo ranije spomenuli a koji mogu utjecati na tu cijenu. Usporedimo li to sa 140 EUR koje biste za taj posao platili soboslikaru, na prvi pogled se onih 65 EUR može činiti kao očit izbor.


Međutim, nije sve tako crno-bijelo. Ako se odlučite bojiti stan sami, za to svakako nije dovoljno jedno popodne. Sama kupovina će Vam oduzeti nekoliko sati, bez da spominjemo razliku u kvaliteti između toga kada nešto radite sami i kada to radi profesionalac. Iako ćete se jako potruditi, ni ta najkvalitetnija boja neće osigurati vrhunski rezultat. Razmislite o tome što očekujete od bojenja interijera i imate li prostor za skladištenje gdje nakon bojenja možete spremiti sve nove alate. Nakon svega, ipak Vam neće trebati sljedećih nekoliko godina. Za kakvu god se opciju odlučili, nadamo se da će Vam svježe obojeni zidovi biti upravo onakvi kakve ste željeli!

malířský štetec

0 comments

Comments


bottom of page