top of page
  • Soboslikar Adam

Vrste boja za unutarnje prostore i njihove karakteristike

Odabir odgovarajuće boje za unutarnje prostore ključni je element uređenja svake prostorije. Ne utječe samo na boju i stil prostora, već i na njegovu funkcionalnost i trajnost. Postoji mnogo različitih vrsta boja, svaka s svojim jedinstvenim karakteristikama i namjenom, stoga je važno odabrati odgovarajuću vrstu boje za određenu prostoriju i njezinu svrhu. U ovom članku detaljnije ćemo istražiti različite vrste boja za unutarnje prostore i njihove karakteristike kako bismo vam pomogli u odabiru prave boje za vaš dom. Također možete provjeriti cijenu profesionalnog bojanja pomoću nekoliko klikova na online kalkulatoru.


boje za zid

Akrilne boje

Akrilne boje su jedan od najpopularnijih tipova boja za unutarnje prostore. Trajne su i otporne na brisanje, stoga se često koriste u kuhinjama i kupaonicama. Brzo se suše i sigurne su za djecu i kućne ljubimce. Ove boje su jednostavne za nanošenje i ne emitiraju štetne tvari. Također su otporne na vlagu i promjene temperature, stoga se često koriste u prostorijama koje su izložene plijesni. Akrilne boje brzo se suše, omogućavajući brzu upotrebu prostorije nakon bojanja. Akrilne boje dobar su izbor za one koji traže trajnu i lako održivu boju za svoje prostorije.


Lateks boje

Lateks boje također spadaju među najčešće odabrane boje za bojanje stanova i kuća. Trajne su i odolijevaju brisanju, a istovremeno su jednostavne za nanošenje i prijateljske prema okolišu. Lateks boje dobar su izbor i za alergičare jer ne emitiraju štetne tvari. Vodootporne su i lako ih je održavati. Lateks boje također su otporne na vlagu i promjene temperature, stoga se često koriste u kupaonicama, kuhinjama i gospodarskim prostorijama. Brzo se suše, omogućavajući brzu upotrebu prostorije nakon bojanja.


Odabir boja za zid

Emulzivne boje

Emulzivne boje su popularan izbor za bojanje unutarnjih zidova. Propusne su za zrak, što omogućava disanje zidova. Također su sigurne za zdravlje i jednostavne za nanošenje. Emulzivne boje otporne su na prljavštinu, stoga se često koriste u prostorijama s velikim prometom, poput hodnika, predsoblja ili dječjih soba. Brzo se suše, omogućavajući brzu upotrebu prostorije nakon bojanja. Emulzivne boje također su prijateljske prema okolišu jer obično ne sadrže otapala.


Uljane boje

Uljane boje su jedan od tipova boja za unutarnje prostore koji se odlikuju visokom trajnošću i otpornošću na prljavštinu. Često se koriste u klasičnim unutarnjim prostorima jer pružaju duboke boje i lijep sjaj. Uljane boje također su dobar izbor za drvene površine jer prodireju duboko u drvo i štite ga od vlage. Međutim, za razliku od drugih vrsta boja, uljane boje zahtijevaju duže vrijeme sušenja i posebne alate za nanošenje. Također mogu zahtijevati više pripreme površine prije bojanja zbog svojih specifičnih karakteristika.


zidne boje

Fotokatalitičke boje

Fotokatalitičke boje predstavljaju moderno rješenje za bojanje unutarnjih zidova. Imaju svojstvo apsorpcije onečišćenja i neutralizacije mirisa, stoga se često koriste u prostorima s velikim prometom ili u područjima s povišenim razinama onečišćenja. Ove boje djeluju na principu fotokatalize, što znači da koriste energiju svjetla za razgradnju onečišćenja na jednostavne spojeve. Fotokatalitičke boje također su prijateljske prema okolišu i zdravlju jer ne sadrže štetne kemikalije. Obično ne zahtijevaju posebnu primjenu, no treba obratiti pažnju na količinu svjetla potrebnu za njihovo pravilno djelovanje.


Odabir odgovarajuće boje za unutarnje prostore ključni je element uređenja svake prostorije. Zahvaljujući ovom članku, upoznali ste različite vrste boja za unutarnje prostore i njihove karakteristike, što vam omogućuje da odaberete pravu boju za svoj dom. Kako bi rezultat bio potpuno zadovoljavajući, preporučljivo je koristiti usluge iskusnog stručnjaka koji će vam pomoći ne samo u odabiru odgovarajuće boje, već će i iskoristiti njene karakteristike kako biste mogli uživati u novom, lijepom unutarnjem prostoru.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page