top of page
  • Soboslikar Adam

6 grešaka koje treba izbjegavati prilikom bojenja interija

Što izbjegavati prilikom bojenja interijera? Na što obratiti pozornost i što nikako ne treba podcijeniti?Donosimo Vam 6 grešaka koje treba izbjegavati prilikom bojenja. Ne očekujte čuda jer bojenje uistinu nije lako, pogotovo ako se odlučite sami upustiti u taj pothvat. U svakom slučaju trebate na to gledati kao razonodu u svom slobodnom vremenu ili kao način kako uštediti novac (što može biti poprilično relativno kao što ćete uskoro saznati), sljedeći redovi će Vam pomoći u postizanju najboljeg mogućeg rezultata.

Soboslikar

1. „To se neće zaprljati“

Ali istina je upravo suprotno. Nitko ne voli uništen namještaj i prljave podove. Sve to možete vrlo jednostavno izbjeći tako da napravite pravilnu pripremu prije samog bojenja. Glavni zadatak je omogućiti pristup svim zidovima. Neke stvari možete privremeno odnijeti do drugih prostorija u Vašem stanu, dok veliki komadi namještaja mogu ostati na svom mjestu. Tu će Vam dobro poslužiti plahta, samoljepljiva traka i kartoni.

Sve što Vam ostane u prostoriji treba biti prekriveno. Zaštitne folije koštaju svega nekoliko eura i mogu se jednostavno nabaviti. Sav namještaj dobro prekrijte zaštitnom folijom. Karton će pouzdano zaštititi pod. Možete rastvoriti stare kutije koje se mogu pronaći u bilo kojem supermarketu - potrebno je samo pitati. Nemojte zaboraviti sve dobro zalijepiti ljepljivom trakom, a ako ni to nije dovoljno, slobodno iskoristite više trake. Dok ćete lijepiti nemojte zaboraviti koristiti samoljepljivu traku oko prozora, vrata i stropova, sigurno ne želite da Vaš prostor izgleda kao bojanka petogodišnjaka.


2. Rupa simo, rupa tamo

Kad ste se pobrinuli za namještaj, pod i sve ostalo što bi se moglo zaprljati, već Vam se u mislima javlja pitanje "Mogu li već početi bojiti?". Odgovor na to pitanje je - ne. Provjerite sve zidove koje se spremate obojiti. U slučaju da primijetite bilo kakve rupe, veće pukotine ili samo sitne ogrebotine, morate ih popraviti. Za većinu malih ogrebotina i pukotina i više nego dovoljno bit će Vam malo smjese za zapunu rupa ili glet mase. Međutim, ako su na Vašem zidu znatno veće pukotine, radije se posavjetujte sa stručnim soboslikarima. Ionako nitko ne želi da mu se na svježe obojenim zidovima opet pojave takve pukotine.

Struganje žbuke

Sljedeća stvar koju treba uzeti u obzir jest koliko je puta već odabrana prostorija bila bojana. Ako na zidovima možete vidjeti debeli sloj prethodnih premaza koji se već ljušte, bit će neophodno ostrugati zid. Ako se na zidovima nalazi velik broj premaza, ali vidite da zidovi nisu skloni ljuštenju, uzmite u obzir prije bojenja na zidove nanijeti sloj impregnacije. Ona će učvrstiti i povezati površinu zidova i novi će sloj stoga bolje držati a samim time i duže trajati.


3. Samo ne pogrešna vrsta boje

Mislima Vam sad zasigurno prolazi nekoliko pitanja. Prvo od njih je sigurno "Koju boju i vrstu boje odabrati?". Odabir boje ponekad se može činiti kao izvanredan zadatak, no ipak je jedan od najvažnijih koraka prilikom bojenja interijera. Snaći se među raznim vrstama boja gdje Vam riječi poput akrilne, disperzivne ili boja za zidove na bazi vode ništa ne govore, nije nimalo jednostavan zadatak. Boje koje koristite kod pravilnog održavanja zidova sasvim su drugačije od onih koje birate kod prvog bojenja. Površina je također iznimno važna. Nemojte se bojati pitati proizvođača ili prodavača prilikom same kupovine boje da Vam pomogne i da Vas savjetuje koju boju odabrati. U Adamu se najviše koristi 7 nijansi Jupol boje (pozor, ne miješati to s 50 nijansi sive, za to trebate otići do kina).

Paleta boja

Vrsta boje svakako nije sve što Vam treba. Sljedeće pitanje koje Vam pada na pamet zasigurno je "Koliko mi boje treba?". Na svakoj kantici boje pronaći ćete informaciju o tome za koliko veliku površinu je dovoljna ta količina. Nemojte zaboraviti kupiti dvije boje jer većinom je u svakoj prostoriji potrebno nanijeti dva premaza. Međutim, važno je da budete svjesni da zbog količine ili zbog vrste boje takvo bojenje prostorija može poskupiti.


4. Valjak ili kist

Beskrajna dilema s kojom ćete se suočiti i Vi jest - koristiti valjak ili kist? I tu se može pogriješiti, no ne treba od toga raditi znanost. Valjak je obično prikladan za velike površine. Kod bojenja s valjkom potrebno je obratiti pozornost na podlogu. Ako bojite zidove na kojima se već nalazi mnogo premaza, a niste ih ostrugali prije bojenja, valjak može skinuti prethodne premaze. Naime, boja je ljepljiva a valjak tako može napraviti više štete nego koristi.

S druge strane, kist više odgovara bojenju detalja oko samoljepljive trake ili bojenje kutova. Možete ga iskoristiti i ako ćete na podlogu nanositi sloj impregnacije. No oprezno, i tu ćete morati odabrati između mnogih vrsta dostupnih kistova, kako s umjetnim, tako i s prirodnim vlaknima. Međutim, općenito se ravni kistovi koriste za bojenje većih površina te tako preuzimaju ulogu valjka, dok će Vam okrugli kistovi omogućiti da se uspješno pozabavite detaljima.

valjak za bojenje

5. Malo strpljenja

Svi uvijek žele imati obojen dom odmah kada se na to odluče, no strpljenje zlata vrijedi. Inače to neće biti dobro čak ni nakon drugog sloja. Najjednostavnije je raditi prema uputi na kanti od boje. Ako Vam nedostaje boje, ništa ne možete pokvariti ako pričekate 24 sata između prvog i drugog premaza. Boja bi prilikom drugog premaza trebala biti gušća, no svejedno ju možete malo razrijediti do željene gustoće.

bojenje vlastitim snagama

6. Ne prihvaćate savjete

Bojenje ne može biti gotovo u tren oka. Štoviše, troškovi se vrlo lako mogu povećati ako Vam je stalo do toga da Vaš rad na nešto nalikuje. Ako ćete svu opremu trebati kupiti potpuno novu, najprije dobro razmisliti hoćete li ju zaista opet koristiti. Nekoliko smo puta u ovom članku naveli da se ne morate ustručavati posavjetovati sa stručnjacima. Pogotovo ako Vaši zidovi zahtijevaju popravke, tada posebno preporučamo da se obratite nekomu iz struke. Možda shvatite da nećete sve moći riješiti sami ili da Vam se to jednostavno ne da. Pokušajte koristiti Adam i uzmite si slobodno! Značajno olakšavamo cijeli proces bojenja kako biste Vi imali manje briga na pameti. Zahvaljujući najvećoj mreži provjerenih soboslikara, u Adamu smo Vam spremni ponuditi bez premca najbolju cijenu i top kvalitetu te Vi odlučujete kada želite da dođemo. Više se ne morate prilagođavati radnicima. S Adamom ste Vi šef a mi ćemo sve dogovoriti u potpunosti prema Vašim potrebama. Dakle, ako tražite soboslikare u Zagrebu i okolici javite se Adamu. Oni su stručnjaci za bojenje interijera, i to ne samo prostorija kod Vas doma, već i poslovnih te ostalih prostora. Uz to, cijenu znate unaprijed - dovoljno je samo kliknuti na gumb Saznajte cijenu i naš online kalkulator će Vam dati procjenu. Odmah i potpuno transparentno. Predivno obojeni zidovi bit će jedino iznenađenje za Vas.

0 comments
bottom of page