top of page
  • Soboslikar Adam

Minimalizam u uređenju interijera: Manje je više


Organizirano, jednobojno, jednostavno, „manje je više“ – to su neki od pojmova i koncepata koji će Vam prvi pasti na pamet kada pomislite na minimalizam. Minimalističko uređenje interijera je vrlo slično modernom uređenju interijera i obuhvaća korištenje onih najosnovnijih stvari za stvaranje jednostavnog i preglednog prostora. Obično kombinira otvorene tlocrte, puno svjetlosti, funkcionalni namještaj i usredotočen je na oblik, boju i teksturu samo nekoliko osnovnih elemenata. Postizanje takvog izgleda puno je teže i sofisticiranije nego odabrati nekoliko komada namještaja iza kojeg će biti bijela pozadina, koji mogu cjelokupni dojam prostora učiniti hladnim i praznim. Ljepota je u jednostavnosti, ali kao i kod svakog stila uređenja interijera, i kod ovog je potrebna određena vještina. Upravo zato Vam donosimo nekoliko glavnih načela kako postići pravilan minimalistički dizajn.


Bijeli interijer


1. Ograničite svoju paletu boja


Kada biste željeli promijeniti svoj sadašnji interijer u interijer minimalističkog stila, trebali biste krenuti s bojenjem zidova. Minimalizam se primjenjuje na sve, uključujući i boje. U potpunosti bijele prostorije veoma su popularne kod minimalista. Sive boje i zemljani tonovi će također odlično poslužiti za postizanje takvog ugođaja. Neutralne boje su te koje će Vam pomoći u postizanju minimalističkog stila. Monotoniju neutralnih boja možete razbiti dodavanjem detalja u pastelnim bojama ili u punim primarnim bojama te tu i tamo poneki jastučić ili ukrasna vaza. Pritom pazite da ne pretjerate i tako pokvarite cijeli efekt.


Minimalistički dekor

2. Koristite jednostavne geometrijske oblike


Minimalizam se očituje u ravnim linijama, blagim krivuljama, jednostavnim oblicima i ravnim površinama. Stoga izbjegavajte složene komade namještaja s ugraviranim ili složenim detaljima. Mogu izgledati lijepo, ali nisu pravi odabir za Vas. Birajte pravilan i jednostavan namještaj bez detalja.


3. Riješite dosadu uz pomoć teksture


Ako ste razmišljali o tome kako Vaš bijeli ili sivi prostor učiniti impresivnijim, odgovor na to pitanje jest: tekstura! Uvođenjem raznih tekstura u Vaš interijer, uz zadržavanje iste boje, Vaš prostor će dobiti na raznolikosti i podići će se u minimalističkom duhu. No, opet, nemojte pretjerivati! To je temelj minimalizma.

4. Iskoristite središnju točku u interijeru


Središnji dijelovi, umjetnička djela ili čak namještaj mogu imati ključnu ulogu za središnju točku u Vašem prostoru. Centar prostorije može biti famozna vaza na stolu usred prostorije ili slika. Relativno velike slike živih boja koje odskaču od cjelokupne neutralne atmosfere prirodno privlače pozornost. Ako se u Vašem prostoru već nalaze detalji u boji, dobra ideja je da ih uskladite s bojom slike.


Slika na zidu


5. Stavite kvalitetu ispred kvantitete


Minimalizam zahtjeva malo dekoracije, ukrasa i ekstravagantnih detalja. Kako onda prostor učiniti elegantnim? Uložite u vrijedne materijale poput mramora ili kvalitetnog porculana. Ne morate sve zidove popločati mramorom, dovoljno je popločati jedan zid ili pregradu koja bi mogla postati središnja točka Vašeg prostora.


6. Posvetite pažnju „redu“


Minimalizam je prije svega urednost, čistoća i neutralne boje, što stvara savršen kontekst za isticanje čak i onog najmanjeg nereda. U skladu s time potrebno je redovito čistiti i svemu pronaći odgovarajuće mjesto. Ormari, ladice i police se nalaze u prostoru iz praktičnih razloga.


Minimalistički interijer

7. Obratite pozornost na detalje


Minimalizam nije stil koji je usmjeren na detalje. Međutim, jednako kao što čiste površine i boje naglašavaju nered, naglašavaju i pogrešne detalje. Pogrešni detalji mogu biti uočljivi zbog sitnica, poput spajanja rasvjetnih elemenata sa stropom, odabir krivih panta na vratima ili neispravno postavljene ukrasne pločice na zidu.


8. Dekoraciju birajte mudro


Slobodno možete koristiti dekoraciju u interijeru, ali pazite da ne bi bila pretjerana. Kakvu dekoraciju možete implementirati u svoj minimalistički interijer? Savršeno bi se uklopile sobne biljke u vazama jednakih veličina ili u vazama različitih veličina, ali iste boje i oblika. Slika na zidu, kao što smo već spomenuli, odlična je ideja, a jedna velika slika puno je bolji izbor od nekoliko manjih.


9. Oprezno s uzorcima


Volite uzorke? Pravilo boje i oblika vrijedi i za uzorke. Usmjerite se na jednostavne, geometrijske uzorke neutralnih boja ili pak na one jednobojne. Što manje detalja i boja imate u prostoriji, to je uzorak poželjniji.

10. Ispunite prostor prirodnim svjetlom


Prirodno svjetlo će ispuniti bijele i svijetle površine, zahvaljujući čemu će Vaš prostor djelovati udobno i prostrano. Prikazat će i pravu boju zidova, podova i namještaja, i konačno sačuvat će pravu prirodu minimalističkog stila.


Prirodno svjetlo u interijeru

Ako želite svoj sadašnji interijer promijeniti u interijer u minimalističkom stilu, prvi korak bi bio bojenje zidova. Kao što je već spomenuto, pritom je najbolje koristiti neutralne boje. Isprobajte naš online kalkulator i odmah saznajte koliko bi Vas to koštalo.






0 comments
bottom of page